Joe Biden vrea să mențină politica lui Donald Trump care a stimulat exporturile de drone armate

Administrația Biden dorește să mențină politica Trump controversată, care a început vânzările dronelor armate către țări ale căror evidențe privind drepturile omului sunt supuse controlului în Statele Unite și în alte părți, potrivit unor surse familiare cu discuțiile.
Când administrația fostului președinte Donald Trump a reinterpretat acordul de arme din epoca Războiului Rece între 35 de națiuni cunoscut sub numele de Regimul de Control al Tehnologiei Rachetelor (MTCR) pentru a crește vânzările de drone, susținătorii controlului armelor și unii parlamentari democrați de top s-au temut că va agrava conflictele globale.

Deși este prea devreme pentru a afla dacă acesta este cazul, vânzările au crescut.

Păstrarea politicii ar putea fi, de asemenea, în contradicție cu promisiunea campaniei președintelui Joe Biden de „a se asigura că America nu își verifică valorile la ușă pentru a vinde arme”. Când Biden era vicepreședinte sub președintele Barack Obama, grupurile pentru drepturile omului și-au criticat administrația pentru atacurile armate cu drone asupra militanților talibani din Afganistan, care au ucis și civili.

Din 2018 până în 2020, Washingtonul renegocia MTCR, pentru a ridica limitele convenite asupra proliferării tehnologiei dronelor. Dar anul trecut, Trump a depus eforturi pentru a rescrie pactul și a decis să ofere drone americane aproape oricărei țări care dorea să le cumpere.

Biden vrea să reînnoiască aceste discuții, au spus sursele.

În timp ce avioanele sigure, cum ar fi titlurile F-35 de 79 de milioane de dolari, dronele sunt mult mai puțin costisitoare, dar pot totuși să execute greve cu rachete cu risc ridicat și misiuni de supraveghere fără a pune în pericol un pilot. Multe dintre vehiculele aeriene fabricate în SUA zboară rapid și transportă sarcini utile mari, făcându-le extrem de căutate, consolidând în același timp legăturile unei țări cu armata SUA.

Consiliul Național de Securitate al Casei Albe (NSC) studiază modul de menținere a politicii în vigoare, în timp ce Departamentul de Stat cere aliaților și altor țări care vând drone să adopte poziția SUA, au spus oameni familiarizați cu această chestiune.

Deși nu a fost adoptată nicio decizie la nivelul cabinetului subsecretar, oamenii informați cu privire la discuțiile administrației interne au spus că se înclină spre menținerea politicii de export mai extinse a lui Trump.

„Nu vor merge înapoi”, a spus unul dintre oameni despre politica pe care Trump spera că va lua cota de piață de la dronele fabricate în China.

Un oficial de la CNVM a declarat că „guvernul SUA va continua să invoce discreția sa națională” și să trateze dronele mari ca și cum acestea nu intră sub incidența MTCR, care a fost scrisă pentru a controla proliferarea rachetelor de croazieră.
Menținerea politicii ține ușa deschisă pentru sute de milioane și, eventual, miliarde de dolari în vânzări SUA către guverne din Taiwan, India, Maroc și Emiratele Arabe Unite, cărora li s-a interzis în trecut să le cumpere.

Activiștii pentru drepturile omului și susținătorii controlului armelor nu sunt singurele voci sceptice cu privire la politica Trump.

Membrii Congresului rețin vânzarea a patru drone către Maroc aici, raportată de Reuters în decembrie, cu privire la obiecțiile față de demersul administrației Trump de a recunoaște Sahara de Vest ca teritoriu marocan, au declarat pentru Reuters oameni familiarizați cu acordul.

Oficialul NSC a declarat că decizia de a continua politica Trump „oferă guvernului SUA flexibilitatea de a revizui cererile de export UAS (sisteme aeriene fără pilot)”, continuând în același timp să exercite această „discreție națională în moduri conforme cu angajamentele noastre MTCR, precum și„ angajamentul nostru puternic față de securitatea națională a SUA, drepturile omului, neproliferarea și alte obiective ale politicii externe. ”

MTCR clasifică câteva dintre cele mai puternice drone americane drept rachete de croazieră, deoarece îndeplinesc specificațiile tehnice pentru avioanele fără pilot din pact.

Sub reinterpretarea lui Trump, Statele Unite au decis să trateze drone mari capabile de greve, care nu pot călători mai repede decât 800 de kilometri pe oră, ca și cum ar fi aparținut într-o clasificare care nu intra în jurisdicția pactului.

Acest lucru a permis un export mai ușor de Global Hawks, realizat de Northrop Grumman, care nu sunt înarmați și folosiți pentru supraveghere, precum și Reapers folosiți atât pentru supraveghere, cât și pentru atacuri aeriene și realizat de General Atomics.

Pe termen mai lung, echipa Biden vrea să negocieze un acord cu totul nou doar pentru exporturile de drone, potrivit unei surse familiare cu situația și oficialului NSC.

Oficialul NSC a declarat că echipa Biden va „colabora cu alte țări pentru a modela standardele internaționale pentru vânzarea, transferul și utilizarea ulterioară a UAS armate”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata