Joe Medicine Crow, istoricul veteran de război şi şeful tribului Montana’s Crow, a încetat din viaţă

Șeful tribului amerindian Montana’s Crow, Joe Medicine Crow, veteran din cel de-al Doilea Război Mondial şi istoric al triburilor indiene, a încetat din viaţă la vârsta de 102 ani, conform BBC.

Bunicul său a fost cercetaş pentru generalul american George Custer, comandant de cavalerie în Războiul Civil american şi în confruntările cu indienii, care şi-a pierdut viaţa la Little Big Horn luptând împotriva indienilor. Joe Medicine Crow a obţinut titlul de şef de trib în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi ulterior a început să ţină prelegeri despre istoria tribului său şi a altor triburi de indieni, chiar şi după ce a trecut de vârsta de 90 de ani.

„Atunci când stăteai de vorbă cu Joe Medicine Crow era imposibil să nu te inspire”, conform unui mesaj transmis pe Twitter de senatorul american de Montana, Jon Tester.

Joe Medicine Crow a crescut în Rezervaţia tribului Crow din statul Montana, locul în care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. El a fost primul de tribul său care a obţinut o diplomă de masterat în 1939 şi apoi a avut o contribuţie substanţială la catalogarea istoriei poporului său pe care a consemnat-o din mărturiile orale ale bătrânilor tribului.

Pentru a deveni şef de trib, Joe Medicine a trebuit să treacă cu bine prin patru încercări menite să-i testeze curajul şi inteligenţa. Una dintre încercări a fost să învingă un războinic în luptă şi să-i ia arma, iar în cazul său războinicul inamic a fost un soldat nazist.

În anul 2009 preşedintele Obama i-a oferit lui Joe Medicine Crow Medalia Prezidenţială pentru Libertate.

„Contribuţiile lui la păstrarea culturii şi istoriei primilor americani sunt egalate doar de importanţa rolului său de model pentru tinerii amerindieni din întreaga ţară„, conform comunicatului emis de Casa Albă cu ocazia decernării acestei distincţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata