John Kerry, ascultat de Israel

Israelul a ascultat convorbirile telefonice ale secretarului de stat american John Kerry în timpul negocierilor cu palestinienii de anul trecut, a relatat duminică săptămânalul german Der Spiegel, citând surse din serviciile secrete, transmite AFP.

În cursul acestor negocieri, care în final au eșuat în aprilie a.c., șeful diplomației SUA a vorbit cu numeroși responsabili din Orientul Mijlociu, folosind, conform surselor citat de ziar, nu doar linii securizate, ci și echipamente telefonice obișnuite, ușor de interceptat.

Convorbirile au fost interceptate de către serviciile secrete israeliene și ale cel puțin încă unei țări, mai adaugă sursele Der Spiegel, iar Israelul ‘a folosit informațiile obținute astfel în cursul negocierilor’.

Potrivit publicației germane, nici secretariatul de stat american și nici guvernul Israelului nu au dorit să comenteze informația.

John Kerry, care și-a stabilit ca prioritate a mandatului în fruntea diplomației SUA ajungerea la o soluție negociată în Orientul Mijlociu, a reușit să-i aducă la masa negocierilor pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și pe președintele palestinian Mahmoud Abbas în iulie 2013. În aprilie a.c. însă Israelul a anunțat brusc instalarea a 700 de noi colonii și a refuzat să elibereze o ultimă serie de deținuți palestinieni, așa cum era prevăzut, iar Mahmoud Abbas a reacționat cerând ca Palestina să devină membră a mai multor convenții ale ONU, în final negocierile eșuând.

Recent, Kerry a încercat fără succes să determine instalarea unui armistițiu pentru a pune capăt intervenției militare israeliene în desfășurare în Gaza. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata