John Kerry cere Egiptului să anuleze condamnările la moarte

Secretarul de stat american, John Kerry, a lansat miercuri un apel Egiptului să anuleze sentinţele de condamnare la moarte a 529 de simpatizanţi ai preşedintelui destituit Mohamed Morsi, apreciind că acestea trimit lumii un ‘mesaj negativ’, relatează AFP.

‘Sunt profund tulburat în urma deciziei neaşteptate şi fără precedent a unui tribunal egiptean de a condamna la moarte 529 de cetăţeni după un proces expeditiv’, a menţionat şeful diplomaţiei americane într-o declaraţie dată publicităţii în timp ce efectua o vizită surpriză în Iordania. ‘Aceasta sfidează logica’, a adăugat el.

‘Cer guvernului interimar egiptean să caseze hotărârea curţii şi să le garanteze un proces corect acuzaţilor’, a subliniat el.

Aproape 1.200 de simpatizanţi ai fostului preşedinte Morsi sunt judecaţi în prezent, dintre care 529 au fost condamnaţi la moarte într-un proces expeditiv care a stârnit proteste la nivel internaţional. Agenţia oficială MENA a informat miercuri că alţi 900 de partizani ai fostului şef de stat vor fi, de asemenea, judecaţi.

Acuzaţii trebuie să răspundă pentru ‘violenţe’ şi ‘acte teroriste’, precum şi pentru şase crime şi 51 de tentative de omor, comise ca represalii la împrăştierea, pe 14 august, a mitingurilor islamiste de la Cairo, soldată cu circa 700 de morţi, potrivit MENA.

Printre acuzaţi se află Mohammed Badie, liderul suprem al Fraţilor Musulmani, organizaţie islamistă din rândurile căreia provenea Mohamed Morsi.

Conform experţilor judiciari, condamnările la moarte, pronunţate în primă instanţă după a doua audiere de către un judecător vizibil exasperat de o cerere de recuzare care îl viza, vor fi probabil anulate ori pedepsele comutate, deoarece tribunalul nu a respectat nici procedura, nici cele mai elementare drepturi ale apărării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata