Juriul din Minneapolis îl condamnă pe fostul polițist Derek Chauvin pentru uciderea lui George Floyd

Fostul ofițer de poliție din Minneapolis, Derek Chauvin, a fost condamnat pentru uciderea lui George Floyd, o piatră de hotar în istoria rasială plină de incidente a Statelor Unite și o mustrare a tratamentului aplicat legii față de negrii americani.

Un juriu format din 12 membri l-a găsit pe Chauvin, în vârstă de 45 de ani, vinovat de toate cele trei acuzații de crimă de gradul al doilea, crimă de gradul al treilea și omucidere după ce a luat în considerare trei săptămâni de mărturii de la 45 de martori, inclusiv persoane prezente, oficiali de poliție și experți medicali. Deliberările au început luni și au durat puțin peste 10 ore.
Într-o confruntare surprinsă în videoclip, Chauvin, un veteran alb al forțelor de poliție, și-a împins genunchiul în gâtul lui Floyd, un bărbat negru în vârstă de 46 de ani, care avea cătușe la mâini, pentru mai mult de nouă minute pe 25 mai 2020. Chauvin și trei colegi ofițeri încercau să-l aresteze pe Floyd, acuzat că a folosit o bacnotă falsă de 20 USD pentru a cumpăra țigări la un magazin alimentar.

Jurații au rămas nemișcați și liniștiți în timp ce verdictul a fost citit. Chauvin, purtând un costum gri cu cravată albastră, precum și o mască de culoare albastru deschis, a încuviințat din cap și a stat repede când judecătorul a decis că i s-a revocat cauțiunea. El a fost scos din sala de judecată cu cătușe și pus în custodia șerifului județului Hennepin.

Condamnarea a declanșat un val de ușurare și reflecție nu numai în Statele Unite, ci și în țările din întreaga lume.

„A fost o crimă în plină lumină a zilei și a smuls vălul de pe ochii înregii lumi pentru a vedea rasismul sistemic”, a spus președintele Joe Biden în comentarii televizate. „Acesta poate fi un pas uriaș înainte în marșul către justiția din America”.

În afara tribunalului, o mulțime de câteva sute de persoane a izbucnit în urale când a fost anunțat verdictul – o scenă care s-a desfășurat în orașe din toată țara. Claxoanele mașinii au făcut gălăgie, manifestanții au blocat traficul și au scandat: „George Floyd” și „Toate cele trei contează.”

La George Floyd Square din Minneapolis, intersecția în care a fost ucis Floyd și care a fost numită ulterior în cinstea sa, oamenii au țipat, au aplaudat și unii au aruncat bancnote de dolari în aer, ca sărbătoare.

Chauvin ar putea face acum 40 de ani de închisoare. În timp ce sistemul de justiție penală din SUA și juriile au acordat mult timp libertate și o anumită protecție juridică ofițerilor de poliție care folosesc violența pentru a supune civilii, jurații din Minneapolis au descoperit că Chauvin a trecut linia și a folosit forța excesivă.

Echipa de apărare a lui Chauvin nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la verdict, dar este probabil să facă apel la condamnare.

Într-un proces deschis la 29 martie, apărarea a susținut că Chauvin s-a comportat așa cum ar aface orice „ofițer de poliție rezonabil” în aceste circumstanțe și a încercat să ridice îndoieli cu privire la cauza morții lui Floyd.
Federația Ofițerilor de Poliție din Minneapolis a declarat într-o notă publicată în Minneapolis Star Tribune că „nu există câștigători în acest caz și respectăm decizia juriului”, adăugând: „Trebuie să oprim comentariile divizive și cu toții trebuie să faceți mai mult bine să creați o Minneapolis pe care o iubim cu toții. ”

Potrivit ghidurilor de condamnare din Minnesota, Chauvin se confruntă cu 12-1 / 2 ani de închisoare pentru condamnarea sa de crimă ca infractor penal pentru prima dată.

Procurorii ar putea solicita o pedeapsă mai lungă de până la 40 de ani dacă judecătorul districtului Hennepin, Peter Cahill, stabilește că există „factori agravanți”.

Departamentul de poliție din Minneapolis l-a concediat pe Chauvin și pe ceilalți trei ofițeri a doua zi după asasinarea lui Floyd. Ceilalți trei urmează să fie judecați la sfârșitul acestui an cu privire la acuzațiile de complici și instigare.

Martorii chemați de procurori au inclus un cardiolog, un pneumolog și un medic legist, care au mărturisit că videoclipurile și rezultatele autopsiei au confirmat că Chauvin l-a ucis pe Floyd, lipsindu-l de oxigen.

De asemenea, printre martorii acuzării s-a numărat și Darnella Frazier, o adolescentă care și-a folosit telefonul mobil pentru a realiza un videoclip care descrie reținerea lui Floyd – imagini care au catalizat protestele ulterioare. Floyd poate fi auzit strigând și spunând ofițerilor că nu poate respira.

Alți martori oculari au descris groaza și trauma urmăririi lui Floyd murind în fața lor. Șeful poliției din Minneapolis, Medaria Arradondo, a mărturisit că acțiunile lui Chauvin în timpul arestului au reprezentat o încălcare flagrantă a instruirii sale.

Jurații, compuși din patru femei albe, doi bărbați albi, trei bărbați negri, o femeie neagră și două femei multiraciale, au fost izolați în timpul deliberărilor.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata