Jurnalistul rus de stat care a îndrăznit să conteste războiul

329

Este a doua oară când sunt la Paris”, spune Marina Ovsyannikova, așezată în birourile murdare ale Reporters Without Borders, ONG-ul pentru libertatea presei. „Ieri, fiica mea a spus: „Ultima dată am aruncat monede în fântâni, dar nu mă așteptam să mă întorc pe aici”.

Ovsyannikova a fost redactorul de la televiziunea de stat rusă care a izbucnit într-o emisiune în direct în martie trecut, fluturând un semn scris la masa ei din bucătărie cu un stilou: „Opriți războiul — Nu crede propaganda — Ei vă mint”. Avocatul ei a avertizat-o în cele din urmă că va „putrezi în închisoare” dacă nu fuge din Rusia. Ajutată de Reporteri fără Frontiere, ea a scăpat împreună cu fiica ei, călătorind în șapte mașini diferite și, în cele din urmă, rătăcindu-se trecând peste graniță, așa cum povestește în noul său memoriu, publicat în germană.

Acum, în timp ce se ascunde de ucigașii lui Vladimir Putin în casele pariziene, fostul dinte „rușinat” din mașina sa de propagandă dezvăluie funcționarea aparatului.

În mod crucial, originile lui Ovsyannikova sunt mai mult sovietice decât rusești. S-a născut la Odesa, Ucraina, în 1978, dintr-o mamă rusă și un tată ucrainean, care a murit când era copil. Ea și mama ei au ajuns în Cecenia, până când războiul i-a făcut refugiați.

În Rusia liberă, dar haotică a anilor 1990, ea a devenit jurnalistă, scrie ea, „pentru a oferi vocea celor umiliți și insultați”. În 2003 s-a alăturat Channel One, „cel mai important canal TV al țării”. Ea spune: „Pe atunci nu era încă o mașinărie de propagandă. A difuzat informații reale. Încetul cu încetul, retorica lui Putin a devenit mai agresivă față de vest și Ucraina. Canalul s-a transformat într-un adevărat instrument de propagandă după războiul din Georgia (2008), când Kremlinul și-a dat seama că a pierdut războiul informațional.”

Acum, estimează ea, „80 până la 90 la sută” dintre jurnaliştii TV de stat nici nu cred şi nici măcar nu se uită la propria lor propagandă. „Dimineața, ei semnează anonim petiții pentru libertatea de exprimare sau (Alexei) Navalny, iar seara sunt obligați să creeze aceste povești.”

La fel ca colegii lor americani de la Fox News, ei zombifică cu bună știință telespectatorii provinciali mai în vârstă. Mama lui Ovsyannikova le-a absorbit toată ziua producția, „învând să urăști ucrainenii și americanii”.

Cu toate acestea, Ovsyannikova a rămas la Channel One, hrănind intervievații occidentali dornici să spună linia Kremlinului. Nu mai existau joburi jurnalistice autentice la care să se mute, explică ea. Colegii care au renunțat „au plecat nicăieri. Au devenit puțin YouTuberi, dar în profesie erau cunoscuți ca „avioane prăbușite”.

Oricum, propaganda a plătit-o generos să lucreze o săptămână în două. Asta a ajutat-o ​​să crească doi copii după ce s-a despărțit de soțul ei, un coleg care a devenit un adevărat credincios Putinist. Ea spune: „În copilărie, nu am avut niciodată o viață normală, o casă. Am petrecut atât de mult efort pentru a-mi construi viața, pentru a-mi construi casa. Când în sfârșit am crezut că le pot oferi copiilor mei o viață liniștită, războiul (2022) a început.”

Propagandiștii ruși au obținut propriile informații de la televiziunea occidentală. Pe monitoarele ei de lucru, Ovsyannikova a văzut plângând refugiați ucraineni – „toate acele imagini ale copilăriei mele din nou”, spune ea. Ultimul ei punct critic a fost un apel de la un prieten jurnalist britanic care tocmai supraviețuise cancerului. El a întrebat dacă mai lucra pentru Channel One.

„Am răspuns: „Știi că nu am opțiune. Sunt singur cu doi copii. Ar trebui să mor?

El a spus: „Rămâneți întotdeauna de partea bunătății”.

Așa că a ținut o ambuscadă emisiunii și, spre surprinderea ei, a reușit să-și afișeze semnul. Au meritat acele șase secunde? „Este o întrebare dificilă, pentru că am pierdut totul: casa mea, o parte din familia mea, patria mea. N-aș fi crezut niciodată că 30 de ani mai târziu, voi redeveni refugiat.”

Majoritatea foștilor ei colegi rămân în post. În timp de război, explică ea, un regim are grijă de soldații, forțele de securitate și propagandiștii săi. Colegii ei „au primit o creștere de salariu chiar înainte de război și alta imediat după protestul meu”. Pe rețelele de socializare, ei postează imagini de la vacanțe străine exotice din Maldive sau Emiratele Arabe Unite, în timp ce ucrainenii mor.

Puțini ucraineni pot ierta colaborarea anterioară a lui Ovsyannikova. Unii cred că este un agent rus. Ea cere simpatie nu pentru ea însăși – „Cred că am ieșit foarte bine din asta” – ci pentru jurnaliștii ruși închiși și torturați. „Maria Ponomarenko, care are vârsta mea, care are doi copii, suferă zilnic maltratări. Și-a tăiat venele pentru a scăpa. Au salvat-o, iar după ce și-a revenit puțin, au băgat-o înapoi în celulă. Nu există scăpare.”

Deci unde este patria lui Ovsyannikova? „Lumea democratică normală”, răspunde ea. Ea aseamănă Rusia cu Germania din 1944: „Va spăla această rușine timp de decenii”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online