Justiţia din Singapore l-a găsit vinovat pe fostul diplomat român Silviu Ionescu

Fostul diplomat român Silviu Ionescu a fost găsit vinovat, miercuri, 31 martie 2010, de Tribunalul din Singapore, de provocarea morţii unui pieton într-un accident în care făptaşul a fugit de la faţa locului şi rănirea altor două persoane, la 15 decembrie 2009, informează joi Straits Times şi Malaysia Star.

Procurorul de stat Victor Yeo s-a declarat mulţumit de faptul că autorităţile statului au dovedit dincolo de cea mai mică umbră de îndoială că şoferul maşinii Audi de culoare neagră, implicată în accidentul din decembrie, a fost Ionescu, 49 de ani, la vremea aceea însărcinat cu afaceri la ambasada României din Singapore.
După o anchetă de şase zile privind decesul malayezianului Tong Kok Wai, 30 de ani, de profesie assistant manager, procurorul a pronunţat un verdict de moarte prin imprudenţă cu autor cunoscut.

Totodată procurorul a constatat că Ionescu, care după accident s-a reîntors în România, a minţit în mod deliberat, afirmând că maşina sa a fost furată în afara ambasadei, în Jalan Harom Setangkai, la scurt timp după accident.

Ancheta a mai constatat că fostul diplomat l-a rănit grav pe prietenul lui Tong, Bong Hwee Haw, 24 de ani, care se afla pe o trecere de pietoni atunci când ei au fost loviţi. Bong nu a putut să-şi amintească decât faptul că culoarea semaforului era verde pentru pietoni. Ionescu nu s-a oprit şi l-a lovit şi pe studentul Muhammmad Haris Abu Tabli, 19 ani, la următoarea intersecţie dintre Bukit Panjang şi Pending Road.

Potrivit Earthtimes, fostul diplomat român a respins verdictul Curţii singaporeze care îl acuză de accidentul soldat cu un mort şi doi răniţi, în pofida dovezilor obţinute de procuror de la 54 de martori, în intervalul 3-10 martie.
Conform Straits Times, Ionescu s-a plâns că Tong a fost incinerat la trei zile după accident, fapt ce nu i-a acordat şansa de a recurge la opinia unui al doilea expert privind cauza morţii.

Silviu Ionescu s-a dovedit a fi ”oaia neagră a comunităţii diplomatice” şi s-a comportat cu laşitate atunci când a plecat din Singapore, au declarat pentru The Straits Times, miercuri, înalţi diplomaţi. Aceştia au spus că se tem că furia publicului ar putea fi escaladată dacă populaţia percepe diplomaţii drept persoane care se pot bucura de libertate arunci când comit un delict deoarece beneficiază de imunitate diplomatică.

Ambasadorul Poloniei, Waldemar Dubaniowski, a declarat miercuri că diplomaţii în general se supun legii, dar ”fiecare grup are o oaie neagră”. El a subliniat că diplomatul român trebuie pus sub acuzare în ţara sa. Reprezentantul României la Singapore, Aurelian Neagu, a declarat că nu există un tratat de extrădare între Singapore şi România pentru a-l aduce pe Ionescu în faţa justiţiei la Singapore.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata