Kristalina Gheorghieva va fi candidata Bulgariei pentru un nou portofoliu de comisar european

Președintele bulgar Rosen Plevneliev a anunțat marți că actualul comisar european pentru ajutor umanitar și situații de urgență, Kristalina Gheorghieva, va fi desemnată candidată din partea țării sale pentru un nou portofoliu de comisar european și în viitoarea Comisie, relatează agenția bulgară de știri BTA.

Rosen Plevneliev a anunțat marți și guvernul de tranziție care va pregăti alegerile de la 5 octombrie, care va fi condus de profesorul de drept Gheorghi Bliznașki. El a precizat că în prima sa ședință guvernul va înainta formal candidatura Kristalinei Gheorghieva. Numele actualului comisar european din partea Bulgariei este printre cele vehiculate pentru preluarea postului de șefă a diplomației europene de la Catherine Ashton, notează France Presse.

Președintele bulgar a afirmat că guvernul de tranziție va fi unul format din experți și persoane neutre și că acesta va avea ocazia să ia o serie de măsuri importante pentru Bulgaria: semnarea Acordului de Parteneriat al Bulgariei cu Comisia Europeană (CE) pentru 2014-2020, demararea procedurii de alăturare la Mecanismul european de supraveghere bancară și semnarea programului Bulgaria-NATO 2020.

‘Lipsa de acțiune pe timp de criză este inadmisibilă și periculoasă’, a spus președintele. El a adăugat că guvernul de tranziție nu va căuta să se răzbune, ci va spune adevărul și nu va ascunde condiția reală a țării.

De asemenea, a spus Rosen Plevneliev, guvernul va fi deschis față de societatea civilă și va dovedi că ideile oamenilor simpli pot fi incluse în programul de guvernare.

Noul guvern ar urma să înființeze și un consiliu pentru energie. În același timp, a precizat Plevneliev, lucrările la gazoductul South Stream vor rămâne înghețate până vor primi undă verde din partea executivului european.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata