La zece ani după Fukushima, Japonia își amintește dezastrul nuclear „provocat de om”

Când un cutremur imens și un tsunami au lovit Japonia pe 11 martie 2011, orașele devastatate și declanșarea topirilor nucleare din Fukushima, o lume uimită a urmărit lupta haotică pentru a controla cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl.
Un atac de valuri declanșat de cutremurul cu magnitudinea 9,0 s-a prăbușit pe coasta de nord-est, ucigând aproape 20.000 de oameni și paralizând uzina Fukushima Dai-ichi. Peste 160.000 de locuitori au fugit în timp ce radiațiile au fost aruncate în aer.

La acea vreme, unii – inclusiv prim-ministrul Naoto Kan – se temeau că Tokyo va trebui evacuat sau mai rău.

„Fukushima este reținută pentru restul istoriei energiei nucleare”, a spus Kiyoshi Kurokawa, șeful unei anchete care a concluzionat că dezastrul a fost „profund creat de om”.

Guvernul a cheltuit aproximativ 300 de miliarde de dolari (32,1 trilioane de yeni) pentru a reconstrui regiunea Tohoku devastată de tsunami, dar zonele din jurul fabricii de la Fukushima rămân în afara limitelor, îngrijorările cu privire la nivelul radiațiilor persistă și mulți dintre cei care au plecat s-au stabilit în altă parte. Dezafectarea uzinei paralizate va dura decenii și va costa miliarde de dolari.

Japonia dezbate din nou rolul energiei nucleare în mixul său energetic, deoarece țara săracă în resurse își propune să atingă neutralitatea netă a carbonului până în 2050 pentru a combate încălzirea globală. Însă un sondaj public de televiziune NHK a arătat că 85% din îngrijorările publice cu privire la accidentele nucleare.
Politica energetică a fost lăsată după ce Shinzo Abe și-a condus Partidul Liberal Democrat (PLD) în favoarea energiei nucleare înapoi la putere în anul de după dezastru, expulzându-l pe novicul Partidul Democrat din Japonia, a cărui imagine a fost afectată de tratarea lui Fukushima.

„Au lăsat un fel de lucruri în derivă”, a spus Tobias Harris, vicepreședinte senior la consultanța Teneo și autorul unei cărți despre Abe.
Comisia Kurokawa, numită de parlament, a concluzionat în 2012 că accidentul de la Fukushima a fost „rezultatul unei complicități între guvern, autorități de reglementare și Tokyo Electric Power Co” și o lipsă de guvernanță.

Abe și-a dat demisia anul trecut, invocând sănătatea precară, iar succesorul său, Yoshihide Suga, a anunțat un obiectiv al neutralității carbonului net până în 2050.
Susținătorii spun că energia nucleară este vitală pentru decarbonizare. Criticii spun că, costul, siguranța și provocarea depozitării deșeurilor nucleare sunt toate motive pentru a le evita.

„Cei care vorbesc despre puterea atomică sunt oameni din„ satul nuclear ”, care vor să-și protejeze interesele proprii”, a declarat fostul prim-ministru Kan într-o conferință de presă săptămâna trecută.

Demonstrațiile în masă împotriva energiei nucleare văzute în urma 3/11 s-au estompat, dar neîncrederea persistă.

Un sondaj din ziarul Asahi din februarie a constatat că la nivel național, 53% se opun repornirii reactoarelor, comparativ cu 32% în favoarea repornirii. În Fukushima, doar 16% au susținut aducerea unităților de repornire.

„Au trecut zece ani și unii oameni au uitat. Zelul a dispărut ”, a spus Yu Uchiyama, profesor de științe politice de la Universitatea din Tokyo. „Repornirile nu se întâmplă, așa că oamenii cred că, dacă așteaptă, energia nucleară va dispărea”.
Doar nouă din cele 33 de reactoare comerciale rămase din Japonia au fost aprobate pentru reporniri în conformitate cu standardele de siguranță post-Fukushima și doar patru funcționează, comparativ cu 54 înainte de dezastru.

Energia nucleară a furnizat doar 6% din necesarul de energie al Japoniei în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu 23,1% pentru sursele regenerabile – cu mult în urmă cu 46,3% din Germania – și aproape 70% pentru combustibilii fosili.

Prelungind durata de viață a celor 33 de reactoare comerciale existente din Japonia la 60 de ani, ar exista doar 18 în 2050 și niciunul până în 2069, a declarat Takeo Kikkawa, consilier al guvernului în domeniul politicii energetice. Lobby-urile de afaceri mai noi presează pentru energie regenerabilă.

„Japonia este o țară săracă în resurse, așa că nu ar trebui să abandonăm întâmplător opțiunea nucleară”, a declarat Kikkawa într-un briefing media. „Dar, în realitate, viitorul energiei nucleare este sumbru”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata