Legea privind combaterea violenţei în grup intră în vigoare în Franţa

Legea privind combaterea violenţei în grup prevede o serie de sancţiuni pentru bandele care comit violenţe în şcoli şi pe stadioane. Autorul legii este ministrul industriei, primar UMP de Nisa, Christian Estrosi, scrie Le Figaro.

‘Era necesară o lege adaptată la realitatea violenţelor colective. Legea privind aplicarea pedepselor răspundea problemelor legate de multirecidivişti, dar neglija pe cele legate de bande, în care fiecare delincvent arestat arunca vina pe celălalt, ca să scape de răspundere’, precizează ministrul. Participarea cu bună ştiinţă la un grup în vederea comiterii de acte violente sau producerii de pagube se pedepseşte cu un an de închisoare.

Articolul 13 din lege sancţionează şi pătrunderea abuzivă într-o unitate şcolară. Agresarea personalului didactic devine chiar o circumstanţă agravantă, pentru a proteja mai bine unităţile şcolare. Huliganii sunt şi ei luaţi în colimator. Ei riscă interzicerea pătrunderii pe stadioane pe o perioadă de la trei la şase luni, chiar douăsprezece luni în caz de recidivă. Se prevăd chiar şi pedepse cu închisoarea.

După înfruntările care au avut loc în weekend-ul trecut între suporterii Paris-Saint¬Germain, ministrul de interne, Brice Hortefeux, le-a cerut miercuri prefecţilor să aplice imediat noile dispoziţii.
Acesta le-a cerut, de asemenea, forţelor de ordine să aplice fără niciun fel de reţinere legea privind bandele, în acord cu magistraţii. În regiunea Ile-de-France se află 85 % din cele 511 grupuri violente identificate oficial. În aceste bande sunt aproximativ 5.000 de tineri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata