Letonia: Raimonds Vejonis, primul preşedinte ecologist din UE, a depus jurământul

Noul președinte leton Raimonds Vejonis, primul șef de stat din Uniunea Europeană provenit din rândul unui partid ecologist, a depus miercuri jurământul în Parlamentul de la Riga, transmite AFP.

Ales la începutul lunii iunie de către parlamentari, Vejonis, în vârstă de 49 de ani, este al cincilea președinte din Letonia de la revenirea la independența de Moscova, în 1991, a acestei țări baltice cu două milioane de locuitori. El îi succede în funcție lui Andris Berzins, ales în 2011, care nu și-a mai dorit un nou mandat.

Fost ministru al apărării, Vejonis a făcut din securitatea națională o prioritate, în contextul în care țările baltice, foste republici sovietice, sunt îngrijorate în legătură cu acțiunile Rusiei în Ucraina și se tem de ambițiile ruse în regiune.

„Sarcina principală este de a consolida securitatea națională. Este mai dificil decât ar putea părea”, a spus el miercuri în Parlament.

„Intervenția unei țări vecine în Ucraina arată că securitatea militară și tehnologică contează încă mult în lume. Și trebuie să arătăm acest lucru nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiune”, a mai declarat Vejonis.

În Letonia, președintele este comandantul forțelor armate, numește premierul și promulgă legi.

Vejonis, care era biolog înainte de a intra în politică, este născut în Rusia, aproape de Pskov, unde tatăl său a servit în armata sovietică.

El a fost numit în 2002 ministru al mediului, păstrând același portofoliu în mai multe guverne de coaliție, până în 2011. El a fost ministru al apărării din ianuarie 2014 și până în iunie 2015.

În afară de letonă, Vejonis mai vorbește limbile rusă și engleză. Căsătorit și tată a doi copii, el se declară ‘păgân’ pe pagina sa de Facebook. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata