Libia îşi reabilitează fostul rege, înlăturat de Ghaddafi

Guvernul libian a decis să-l reabiliteze pe defunctul rege Mohamed Idriss al-Senoussi, răsturnat de la putere printr-o lovitură de stat condusă de fostul conducător Mouammar al-Ghaddafi în 1969, potrivit unui decret făcut public marţi şi citat de AFP.

Guvernul a decis să restituie naţionalitatea libiană defunctului rege şi familiei sale şi să stabilească bunurile sale confiscate de Ghaddafi pentru a le restitui moştenitorilor regali, afirmă textul.

Regele al-Senoussi s-a urcat pe tron în 1951, Libia devenind prima ţară din Africa de Nord care şi-a obţinut independenţa.

El a fost înlăturat de pe tron printr-o lovitură de stat condusă de ex-dictatorul Mouammar el-Ghaddafi care a consemnat la reşedinţă familia regală, privându-i de cetăţenia libiană, confiscându-le bunurile şi, în cele din urmă, alungându-i din ţară.

Regele şi-a găsit refugiul la Cairo, unde a şi murit în 1983, la vârsta de 94 de ani. Restul familiei regale a obţinut statut de refugiaţi politic în Marea Britanie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata