Libia: Risc de „catastrofă” din cauza unui incendiu la un rezervor de carburant lovit de o rachetă

Un incendiu izbucnit duminică, 27 iulie, la un imens rezervor de carburant la aproximativ 10 km de capitala libiană Tripoli nu a putut fi stins de pompieri, a declarat luni pentru AFP purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Petrol (NOC), care atrage atenția asupra riscului producerii unei ‘catastrofe’.

Rezervorul, situat pe drumul spre aeroport unde se desfășoară de peste două săptămâni lupte violente între miliții rivale, a fost lovit duminică seară de o rachetă, ceea ce a provocat incendiul.

„Pompierii au încercat timp de mai multe ore să stingă focul, însă fără succes. În cele din urmă și-au epuizat rezervele de apă și au părăsit locul. Nu ne rămâne decât opțiunea să intervenim pe cale aeriană”, a spus Mohamed al-Hrari.

Autoritățile au făcut apel la locuitorii din împrejurimi să părăsească zona, de teama „unei explozii de mare amploare”.

Guvernul libian a cerut un ajutor internațional, iar „mai multe țări și-au anunțat disponibilitatea de a trimite avioane”, conform unui comunicat al cabinetului.

Cel mai mare pericol ar fi extinderea flăcărilor la rezervoarele de gaz stocate în același loc administrat de compania publică Brega, însărcinată cu distribuția de derivate din petrol și gaz, potrivit lui Mohamed al-Hrari.

„Riscă să se producă o mare explozie, ceea ce ar provoca pagube pe o rază de 3-5 km”, a mai spus el.

Aeroportul din Tripoli este închis de la 13 iulie, odată cu începutul luptelor între miliții, confruntări soldate cu cel puțin 97 de morți și 400 de răniți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata