Liderii Marii Britanii și UE se vor întâlni pentru a finaliza acordul cu Irlanda de Nord

Sursa foto: Reuteres.com
55

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak este de așteptat să anunțe luni un nou acord privind regulile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord, jucând că recompensa unor condiții mai bune cu Uniunea Europeană merită discordia pe care ar putea-o provoca în cadrul propriului său partid.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va călători în Anglia pentru discuțiile finale, cu o conferință de presă însemnată pentru după-amiază, dacă cele două părți pot cădea de acord.

Acordul urmărește să rezolve tensiunile cauzate de aranjamentele post-Brexit din 2020 care guvernează provincia britanică și granița sa deschisă cu Irlanda, membru UE, dar rămâne de văzut dacă va merge suficient de departe pentru a pune capăt blocajului politic din Irlanda de Nord și a satisface criticii din Irlanda de Nord. Marea Britanie.

„Prim-ministrul dorește să se asigure că orice acord rezolvă problemele practice de pe teren, asigură fluxurile comerciale libere în întregul Regat, protejează locul Irlandei de Nord în Uniunea noastră și returnează suveranitatea poporului Irlandei de Nord”, o declarație a lui Sunak. a spus biroul.

Sunak speră că o negociere de succes îi va deschide calea pentru a concentra atenția alegătorilor asupra reformelor interne, în timp ce încearcă să depășească avantajul mare al Partidului Laburist de opoziție în sondajele de opinie înainte de alegerile naționale așteptate în 2024.

Se așteaptă ca acordul să ușureze controalele fizice asupra mărfurilor care circulă din Marea Britanie în Irlanda de Nord și să ofere provinciei britanice un cuvânt de spus asupra regulilor UE pe care trebuie să le implementeze în condițiile complicate ale ieșirii Marii Britanii din bloc.

Dar succesul general al oricărui acord ar putea depinde de faptul dacă acesta convinge Partidul Unionist Democrat (DUP) pro-britanic să pună capăt boicotului său asupra acordurilor de împărțire a puterii din Irlanda de Nord.

Împărțirea puterii a fost esențială pentru un acord de pace din 1998, care a pus capăt, în mare parte, a trei decenii de violențe sectare în provincie.

Fără sprijinul DUP, Sunak se va confrunta, de asemenea, cu o rebeliune din partea aripii eurosceptice a Partidului său Conservator, reînviind diviziunile ideologice profunde care au paralizat uneori guvernul de la votul de părăsire a UE în 2016.

„Dacă există o revoltă în propriile sale bănci (ale parlamentarilor), el riscă o pierdere a credibilității de genul care i-a doborât pe cei trei predecesori ai săi”, a spus ziarul Daily Telegraph.

Rezolvarea tensiunilor de lungă durată cu Bruxelles-ul ar putea ajuta la deblocarea unei cooperări îmbunătățite în alte domenii, inclusiv în ceea ce privește reglementarea serviciilor financiare și a cercetării științifice.

Ca parte a acordului său de ieșire, Marea Britanie a semnat un acord cu Bruxelles-ul cunoscut sub numele de Protocolul Irlandei de Nord pentru a evita impunerea unor controale controversate din punct de vedere politic de-a lungul graniței terestre de 500 km (310 mile) cu Irlanda.

Dar protocolul a creat efectiv o graniță pentru unele mărfuri care se deplasează din Marea Britanie, deoarece a menținut Irlanda de Nord pe piața unică a mărfurilor a UE. Acest lucru a lăsat și Irlanda de Nord supusă unor reguli UE, chiar dacă nu era membră a blocului.

Percepția conform căreia protocolul erodează locul Irlandei de Nord în Marea Britanie a stârnit furie în rândul multora din comunitățile unioniste.

Viceprim-ministrul Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că acordul ar trebui să ofere Irlandei de Nord un cuvânt de spus în noile reguli UE, dar dacă acest lucru va merge suficient de departe pentru a câștiga DUP va depinde probabil de interpretările legale ale textelor finale.

Atât DUP, cât și Grupul European de Cercetare, care reunește parlamentari conservatori pro-Brexit, au declarat că vor studia detaliile oricărui nou acord înainte de a-și da verdictul, un proces care ar putea dura câteva zile.

„Cred, din câte am auzit, el (Sunak) s-a descurcat foarte bine, dar nu sunt sigur că a atins obiectivul de a aduce DUP din nou în împărțirea puterii, care este punctul fundamental al acesteia”, Ministrul conservator Jacob Rees-Mogg a declarat pentru ITV.

Sursa: Reuters

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online