Liderul Eston îndeamnă aliații să rămână uniți în fața agresiunii ruse

46

În prezent, pentru menținerea unității între aliații occidentali, cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei care devine din ce în ce mai dificilă, pe fondul îngrijorării crescânde față de semnele de neliniște din unele țări, a avertizat premierul Estoniei.

Astfel, Kaja Kallas, unul dintre cei mai de seamă lideri din statele NATO care se învecinează cu Rusia, a declarat într-un interviu că „ne trebuie să ne îngrijorăm cu siguranță” de liniște.

„Am fost uniți până acum și asta a fost grozav”, a spus ea. Dar, a adăugat ea, „păstrarea unității este din ce în ce mai dificilă de-a lungul timpului, pentru că toată lumea vrea ca acest război să se oprească și există o întrebare despre ce (le va) opri cu adevărat. Dacă unii cred că vom face acest ultim efort și apoi vom trage linia și (nu) vom face altceva, aceasta este cu siguranță o îngrijorare.”

În plus, Kallas, care se pregătește pentru alegerile naționale de duminică în țara cu 1,3 milioane de locuitori, a fost una dintre vocile principale ale Europei privind actuala criză de securitate, avertizând înainte și după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut asupra pericolelor revanșismului Moscovei. .

Estonia, care a fost anexată ilegal după cel de-al doilea război mondial de către Uniunea Sovietică și și-a recâștigat independența în 1991, se află în prima linie între NATO și Rusia de când s-a alăturat alianței de securitate occidentale în 2004.

În primele etape ale războiului din Ucraina, cele trei state baltice — Estonia, Letonia și Lituania — și-au exprimat îngrijorarea cu privire la disponibilitatea Franței și Germaniei de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin și sunt îngrijorate că vor să împingă Kievul să negocieze cu Moscova. . Poziția țărilor baltice este că Rusia trebuie să fie învinsă și să returneze tot teritoriul pe care l-a luat Ucrainei din 2014, inclusiv Crimeea.

„Până acum am reușit să convingem Franța și Germania să vadă imaginea așa cum vedem noi imaginea”, a spus Kallas. „Trebuie să continuăm să explicăm ce ar trebui să facem pentru a perturba ciclul istoric în care Rusia îl va ataca pe unul dintre vecinii săi”.

Cheia pentru a descuraja Rusia în viitor a fost „responsabilitatea”, a spus Kallas: „Fără a-i trage la răspundere pe liderii Rusiei pentru război, ea a spus, „vom vedea că acest lucru se întâmplă din nou și din nou”.

Un diplomat occidental din Tallinn a spus că, la fel ca Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Kallas a fost „iubit în străinătate, dar îi plăcea mai puțin acasă”.

Cu toate acestea, partidul liberal reformist al lui Kallas este în fruntea sondajelor de opinie înaintea alegerilor de duminică, deși diferența față de partidul de extremă dreapta Ekre, aflat pe locul doi, s-a redus în ultimele săptămâni.

Reforma a fost cel mai mare partid din parlament după alegerile din 2019, dar inițial nu a reușit să formeze un guvern după ce Ekre s-a aliat cu partidul Centru, care a primit, în trecut, un sprijin puternic din partea marii minorități ruse din Estonia. Coaliția lor s-a prăbușit în 2021, aducându-l pe Kallas la putere.

Ekre s-a comportat „un pic ca” premierul ungar Viktor Orbán spunând „nu avem nevoie de nimeni, nu ar trebui să ajutăm Ucraina, ar trebui să ne căutăm interesul în tot ceea ce facem”, a spus ea.

Vraja anterioară a lui Ekre la guvernare a fost provocată de controverse, deoarece șefii de partid i-au insultat pe liderii mondiali, de la președintele american Joe Biden la prim-ministrul finlandez Sanna Marin.

Kallas l-a acuzat pe Ekre că susține aceeași narațiune ca și Kremlinul, spunând că favorizează neutralitatea în loc să sprijine Ucraina sau Rusia. „Narațiunea rusă coincide cu narațiunea lui Ekre. Dacă cel mai mare dușman al tău are aceleași obiective ca și tine, atunci nu cred că este bine pentru țară”, a spus ea.

Kallas a condus apeluri pentru a-i urmări pe liderii ruși pentru crime de război și pentru ca țările europene să-și procure în comun arme și să le trimită direct în Ucraina.

Adresându-se avertismentelor oficialilor americani și serviciilor secrete occidentale că China ar putea trimite arme în Rusia, chiar dacă Beijingul s-a promovat ca un intermediar onest în conflict, ea a avertizat: „Acele două lucruri nu pot merge mână în mână. . . Dacă China vrea să fie intermediarul păcii și, în același timp, să dea arme agresorului, aceasta contravine posibilității de a obține pacea și contravine principiilor din Carta ONU.”

În acest război a fost „în mod clar un agresor și o victimă”, a adăugat ea.

Cele trei state baltice speră că summitul NATO din iulie din capitala Lituaniei, Vilnius, va duce la întăriri suplimentare de trupe în regiune.

Kallas a remarcat că summitul alianței de la Madrid de anul trecut a aprobat trecerea de la descurajare la o postură de apărare, ceea ce înseamnă că țările baltice vor fi apărate de orice atac rusesc imediat, mai degrabă decât să fie nevoite să aștepte sosirea de arme și trupe suplimentare din Europa.

Subliniind în special necesitatea poziționării mai multor echipamente militare în regiune, ea a adăugat: „Au fost decizii politice. Ceea ce avem nevoie este executarea planurilor . . . așa că suntem pe deplin pregătiți să apărăm țara din primul minut.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online