Liniştea, alimentaţia sănătoasă şi dulciurile, secretele unei vietnameze în vârstă de 122 de ani

Liniștea căminului, produsele din ferma proprie și dulciurile cu zahăr de palmier sunt câteva dintre secretele vietnamezei Nguyen Thi Tru, în vârstă de 122 de ani, care, potrivit asociației World Record Association, cu sediul în Hong Kong, este cea mai vârstnică femeie de pe planetă, relatează EFE.

Din casa sa situată într-o zonă rurală din apropierea orașului Ho Chi Minh, bătrâna, cu aspect fragil, le surâde vizitatorilor, dar aproape că nu mai vorbește. Acum patru ani a început să-și piardă cunoștința.

Picioarele slăbite și subțiri nu o mai ajută și are nevoie de îngrijiri aproape tot timpul.

Cea mai tânără noră a sa, Nguyen Thi Ba, de 76 de ani, se ocupă de ea întreaga zi, iar în timpul nopții doarme alături de ea.

Liniștea familiei a fost tulburată la 15 aprilie, când Asociația mondială a recordurilor a declarat-o cea mai vârstnică femeie din lume și ziariștii au început să bată la ușa sa.

‘Nu știm bine cum s-a întâmplat, noi nu am cerut nimic. Probabil cineva din cadrul Administrației și-a dat seama că se născuse în 1893 și a anunțat asociația‘, spune nora.

Soțul lui Nguyen Thi Tru a încetat din viață în 1975, la vârsta de 85 de ani (ea avea pe atunci 82), iar dintre cei zece copii ai lor, numai doi mai trăiesc. Cel mai mic, a cărui soție o îngrijește, a decedat în luna martie, la vârsta de 85 de ani.

‘Are deja doi stră-strănepoți, dar ne este foarte greu să numărăm nepoții și strănepoții, sunt mulți’, spune Nguyen Thi Ba.

Centenara urmărește cu ochi curioși cum nora oferă detalii despre existența sa liniștită.

‘Ea a stat totdeauna acasă, nici măcar nu mergea la piață, totdeauna a mâncat legume, orez, fructe, carne și pește din ferma noastră. Familia avea multe pământuri’, precizează nora.

Unul dintre puținele vicii ale acestei femei care nu a gustat niciodată alcoolul sunt dulciurile cu zahăr de palmier, pe care încă le mai consumă din când în când.

A fost îngrijorată doar în timpul Războiului din Vietnam, când pământurile din apropierea casei sale au devenit câmp de luptă și a trebuit să se mute, dar nici ea, nici rudele sale nu au fost rănite.

‘Soacra mea nu a fost niciodată într-un spital. Acum, vine un medic să o vadă din când în când’, mai spune Nguyen Thi Ba.

Dintre trăsăturile caracteristice, nora evidențiază generozitatea, permanenta disponibilitate de a da o mână de ajutor.

‘Îmi amintesc că și în vremurile grele pentru noi îi ajuta pe vecini dacă îi cereau ceva de mâncare’, adaugă Ba.

În timpul vizitei, centenara le surâde vizitatorilor și rămâne tăcută. Abia când nora sa termină de vorbit, spune singurele cuvinte: ‘Stinge lumina’.

Organizația Guinness o recunoaște numai pe newyorkeza Susannah Mushatt Jones, în vârstă de 116 ani. Actele din registrul vietnamez de stare civilă potrivit cărora Nguyen Thi Tru s-a născut la 5 mai 1893 nu au fost încă validate de Guinness, semnalează agenția spaniolă de presă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata