Lituania avertizează asupra riscului apariţiei unui „conflict îngheţat” în Crimeea

Acţiunea Rusiei din Crimeea ar putea conduce la apariţia unui ‘conflict îngheţat’, a avertizat luni preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, referitor la conflictele secesioniste rămase fără soluţie politică, mai ales în anumite state din fosta URSS, relatează France Presse.

‘Există un risc important ca un nou conflict îngheţat să apară în lume, în Crimeea’, a declarat Grybauskaite pentru presă, la Vilnius.

Criza ‘poate avea consecinţe grave pentru securitatea din întreaga regiune’, a explicat ea, apreciind că ‘problema sancţiunilor (împotriva Rusiei) este prematură’. Acţiunea Rusiei din 2008 din două regiuni separatiste ale Georgiei – Abhazia şi Osetia de Sud – a condus la apariţia unui astfel de conflict îngheţat.

Lituania, care a asigurat în a doua jumătate a lui 2013 preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a jucat un rol important în încercarea de a obţine semnarea Acordului de asociere parafat de Ucraina, pe care preşedintele Viktor Ianukovici l-a respins în cele din urmă la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius în noiembrie.

AFP aminteşte că Lituania, asemeni celorlalte două state baltice, Letonia şi Estonia, s-a desprins de fosta Uniune Sovietică în 1991, după cinci decenii de regim comunist, şi s-a alăturat Uniunii Europene şi NATO în 2004. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata