Locuitorii din Insula Paştelui se opun trimiterii unei statui la Paris

Una din celebrele statui Moai de pe Insula Paştelui, care ar fi trebuit să fie împrumutată Franţei la sfârşitul lui aprilie pentru o expoziţie, nu va mai ‘călători’, cel mai probabil, la Paris, deoarece locuitorii, consultaţi prin referendum, s-au opus trimiterii statuii, informează ziarul Le Monde.

Consultarea populaţiei, care a avut loc la începutul lunii martie, a trecut neobservată, deoarece Chile trebuia să facă faţă situaţiilor de urgenţă provocate de seismul din 27 februarie. În total, 89% din locuitorii micii insule din Pacificul de Sud s-au opus trimiterii statuii la Paris, potrivit rezultatelor anunţate joi, 8 aprilie.

Proiectul de transfer al unei statui Moai la Paris, pentru a fi expusă în perioada 26 aprilie-9 mai în Grădinile Tuileries, a fost lansat în 2008, de fundaţia italiană Mare Nostrum şi de cea franceză Louis-Vuitton. El viza promovarea culturii insulei în schimbul unei contribuţii pentru conservarea patrimoniului său. Pe Insula Paştelui se află circa o mie de statui Moai.

Arheologi şi reprezentanţi ai unor fundaţii chiliene au selectat în 2009 o statuie înaltă de 5 metri şi care cântăreşte 13 tone, care ar fi trebuit să fie expusă la Paris. Cei aproximativ 4.000 de locuitori ai insulei, de origine polineziană, au fost informaţi despre proiect în cursul unor diverse reuniuni şi consultaţi apoi prin referendum, în virtutea unei convenţii internaţionale privind popoarele indigene. Din aproape 900 de voturi exprimate, 789 au votat ‘nu’, iar 94 ‘da’.
Autorităţile chiliene, care au emis inţial un aviz favorabil, trebuie să ia o decizie finală cu ocazia unei reuniuni de la jumătatea lunii aprilie, dar este foarte puţin probabil că ea va fi contrară dorinţei populaţiei din insulă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata