Londra reduce finanţarea pentru studiile la Colegiul Europei

Marea Britanie va suprima fondurile pentru bursele la Colegiul Europei – instituţia care pregăteşte funcţionarii europeni -, decizie care ar putea face ca tot mai puţini britanici să ajungă în poziţii-cheie ale procesului de luare a deciziilor de la Bruxelles, scrie Financial Times.

În urma revizuirii cheltuielilor pentru educaţie, Londra va mai acorda doar două din cele 28 de burse pentru Colegiul Europei pe care le subvenţiona anual. Valoarea unei astfel de burse este de aproximativ 20.000 euro.
Cu o istorie de 60 de ani, colegiul cu sediul la Bruges este un ‘incubator’ celebru pentru cei care aspiră la statutul de funcţionar european, iar mulţi dintre absolvenţii săi au ajuns să ocupe funcţii înalte în birocraţia UE.

Liderul liberal-democraţilor din Marea Britanie, Nick Clegg, el însuşi absolvent al Colegiului Europei, a criticat decizia de reducere a fondurilor. ‘În condiţiile în care cheltuielile guvernamentale totale se ridică la 600 miliarde lire sterline, aceasta este o economie minusculă. Însă va genera costuri pe termen lung, prin reducerea numărului de absolvenţi britanici calificaţi pentru a susţine interesele britanice în Europa’, a spus el.

Printre absolvenţii britanici de marcă se numără şi Jonathan Faull, înalt funcţionar în cadrul Comisiei Europene, desemnat recent director general pentru piaţă internă, ceea ce înseamnă că el este un fel de contrapondere a viitorului comisar pentru piaţă internă şi servicii, francezul Michel Barnier.
‘Să ai un om precum Jonathan Faull în birocraţie nu înseamnă că este implementată politica britanică, însă ai o şansă mai mare de a-ţi face auzită voce’, apreciază unul dintre absolvenţii de la Bruges.

Departamentul britanic pentru afaceri şi inovaţie spune că decizia guvernului a fost întemeiată parţial şi pe faptul că finanţarea studenţilor unui colegiu din afara Marii Britanii ar putea contraveni legislaţiei UE, restricţionând libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni. ‘În plus, departamentul nu finanţează în general studii postuniversitare, ci se concentrează pe crearea de cât mai multe oportunităţi pentru tinerii care doresc să meargă pentru prima dată la universitate’, a explicat un purtător de cuvânt al departamentului.

Un alt motiv pentru renunţarea la finanţarea studiilor la Colegiul Europei ar putea fi şi faptul că autorităţile britanice nu pot face discriminare pe criterii de naţionalitatea, ceea ce înseamnă că orice student dintr-o ţară UE, cu reşedinţă şi studii în Marea Britanie, este eligibil pentru o astfel de bursă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata