Louis Zamperini, erou al celui de-al Doilea Război Mondial şi personaj de film, a încetat din viaţă

Erou al celui de-al Doilea Război Mondial și fost atlet olimpic, americanul Louis Zamperini a murit la 97 de ani din cauza unei pneumonii, a anunțat joi un purtător de cuvânt al studiourilor Universal. Zamperini este și eroul celui mai recent film al Angelinei Jolie, intitulat ‘Unbroken’, scrie metronews.fr.

În al doilea ei film ca regizoare, Angelina Jolie a ales să povestească viața acestui personaj cu un destin ieșit din comun. Rolul lui Zamperini este interpretat de tânărul actor englez Jack O’Connell.

Născut în 1917 la New York din părinți imigranți italieni, Zamperini a participat în 1936 la Jocurile Olimpice de la Berlin, unde l-a întâlnit pe Adolf Hitler. După cinci ani s-a înrolat în armata americană. Pe 23 mai 1943 avionul în care se afla s-a prăbușit în Pacific, iar Zamperini, unul din cei trei supraviețuitori ai tragediei, a plutit în derivă 47 de zile, fiind în cele din urmă făcut prizonier de japonezi.

În lagărul japonez a fost torturat luni în șir. Când a fost eliberat, la sfârșitul războiului, în mai 1945, a aflat că armata îl declarase mort. Revenit în Statele Unite, a suferit de grave tulburări post-traumatice. În 1950 s-a întors în Japonia pentru a se întâlni cu foștii săi torționari, aflați de această dată de cealaltă parte a gratiilor și a ținut să le comunice că i-a iertat pe toți.

În ianuarie 1988, când a împlinit 81 de ani, a fost invitat să poarte flacăra olimpică pentru JO de iarnă de la Nagano.

Cu această ocazie a încercat să-l contacteze pe Mutsuhiro Watanabe, cel mai brutal dintre torționarii săi și unul din cei mai căutați 40 de criminali de război japonezi de pe lista generalului Douglas MacArthur. Acesta a reușit să scape la sfârșitul războiului, nu a fost judecat pentru crime de război, dar a refuzat să se întâlnească cu Zamperini. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata