Lovitură împotriva Al-Qaida din Irak

‘O lovitură potenţial devastatoare pentru Al-Qaida din Irak’. Armata SUA a descris astfel moartea a doi presupuşi lideri ai organizaţiei islamiste din această ţară arabă. Corpurile lui Abu Ayyub al Masri, şeful Al-Qaida şi al lui Abu Omar al Baghdadi, căpetenia altei grupări jihadiste au fost găsite sub dărâmăturile unei case bombardate cu rachete în zona Tahr-Thar, la 80 de kilometri nord de Bagdad, notează ziarele El Pais şi ABC.

În 2006, Al Masri, de origine egipteană, i-a succedat lui Abu Mussab al Zarqawi ca lider al Al-Qaida în Irak, după moartea acestuia într-o operaţiune militară americană.

‘Guvernul irakian a dorit să prezinte această operaţiune ca o chestiune de mare relevanţă, dar ca acest lucru să amelioreze securitatea din Irak rămâne de văzut’, a declarat Gareth Stansfield, de la Think Tank Chatham House.

„În acest moment, Al-Qaida este un grup dezbinat, lipsit de ierarhie. Este mai mult un grup de indivizi uniţi în jurul islamului, iar acest ultim eveniment nu presupune o mare diferenţă’, a adăugat şi analistul Peter Harling.

Potrivit unui comunicat al comandamentului militar american, Al Masri şi Al Baghdadi au fost ucişi într-o operaţiune comună desfăşurată alătui de forţele irakiene în sud-estul oraşului Tikrit, la nord de Bagdad, în ţinutul natal al fostului dictator Saddam Hussein, înlăturat de la putere după invazia americană în martie 2003 şi executat la 30 decembrie 2006.

Nuri Al Maliki a primit astfel o gură de oxigen. Premierul irakian a reuşit ca în ultimele 24 de ore să anunţe moartea liderului Al-Qaida din Irak şi să obţină de la Comisia Electorală Independentă să-i accepte contestaţia privind renumărarea voturilor alegerilor din 7 martie din provincia Bagdad.

Într-o apariţie televizată, Maliki a prezentat fotografiile lui Abu Ayyub Al Masri înainte şi după moartea sa. Liderul şiit a adus drept dovadă probe de ADN practicate de armata americană, care certifică identitatea celui mai căutat terorist din ţară.

De origine egipteană şi format în umbra lui Abu Mussan Al Zarqawi, ucis în 2006 de forţele americane, serviciile secrete îl considerau pe Masri liderul al Al-Qaida din Irak, iar în ultimii ani s-a anunţat în repetate ocazii arestarea sa, dar care s-au dovedit în final alarme false. Alături de egiptean a fost anunţată şi moartea lui Abu Omar Al Baghdadi, şeful ‘Statului Islamic Irak’, un grup care concentrează formaţiuni radicale sunite şi care operează sub coordonarea Al-Qaida.

Atacul a avut loc sâmbătă 16 aprilie şi a fost desfăşurat de ‘forţele terestre care înconjurau locuinţa’ în care se aflau cei doi terorişti, potrivit lui Al Maliki, care a precizat că locuinţa a fost distrusă şi că trupurile celor doi au fost găsite îngropate sub dărâmături. Comandantul forţelor americane din Irak, generalul Odierno, a calificat ştirea drept ‘lovitura cea mai importantă împotriva Al-Qaida din Irak de la începutul insurgenţei’.

Însă experţii europeni în securitate avertizează asupra ‘capacităţii organizaţiei de a genera lideri în ultimii ani’ şi consideră că modelul de rezistenţă din această ţară ‘poate funcţiona fără probleme şi în lipsa acestor două piese importante’. Acţiunile Al-Qaida pun sub semnul întrebării nivelele de securitate ale Irakului cu patru luni înainte de retragerea forţelor americane din această ţară, iar vestea uciderii lui Masri şi Baghdadi este o gură de oxigen şi pentru forţele irakiene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata