Mai multe oraşe din Brazilia interzic „brăţara sexului”

Brăţările subţiri în diferite culori au fost la originea unor acte de violenţă şi chiar asasinate survenite în ultimele zile. Mai multe oraşe din Brazilia au interzis brăţările din material plastic aflate la modă printre adolescente pentru conotaţia lor sexuală având în vedere că au avut legătură cu unele cazuri de viol şi chiar asasinate.

Manaos, capitala statului Amazonas şi Dourados (Mato Grosso do Sul), s-au alăturat săptămâna aceasta iniţiativei lansate de oraşele Maringa, Navegantes şi Londrina, din sudul ţării, de a interzice folosirea acestor brăţări, ‘o modă’ pe care tinerele brazilience au importat-o din străinătate, notează ziarul Estrella Digital.
Aceste aparent inofensive cercuri de plastic cu care fetiţele şi adolescentele îşi împodobesc braţele au devenit centrul unei importante dezbateri în Brazilia, după ce autorităţile din Londrina şi Manaos le-au corelat cu unele acte de violenţă asupra minorelor.

Aceste brăţări fine din plastic sunt folosite într-un joc ce constă în ruperea lor de un băiat sau fată şi realizarea unei acţiuni în funcţie de culoarea pe care aceasta o indică. Astfel, dacă se rupe o brăţară galbenă, băiatul are dreptul la un sărut; o brăţară portocalie însemnă un sărut pe gură; roşie, un dans erotic; roz atingerea unei părţi intime, iar neagră un act sexual.

Polemica a izbucnit la sfârşitul lunii trecute când o fată de 13 ani a denunţat că patru adolescenţi au violat-o în Londrina după ce au remarcat că poartă brăţări negre, pe care i le-au rupt cu forţa. Situaţia a luat o turnură mai gravă săptămâna trecută când poliţia din Amazonas şi-a exprimat bănuieli în legătură cu două asasinate, între care o fată de 14 ani, care ar avea legătură cu brăţările pe care le purtau.

Lângă trupul neînsufleţit al victimelor, dintre care unul găsit la un motel, au fost găsite brăţări rupte. După presupusul viol asupra unei minore în casa unuia din acuzaţi, care a spus că actul sexual a fost consimţit, autorităţile din Londrina, din statul Paraná, au interzis aceste brăţări. Oraşele vecine Maringá şi Navegantes, din statul Santa Catarina, au decis de asemenea interzicerea lor.

Secretarul pentru Educaţie din Manaos, prima capitală regională care s-a pronunţat în acest sens, a anunţat săptămâna aceasta că folosirea acestor brăţări este interzisă în şcolile publice care numără circa 240.000 de elevi. Potrivit secretarului din Ministerului de Învăţământ, Vicente Nogueira, este o măsură de prevenire, având în vedere că până acum nu s-a înregistrat niciun caz de agresiune în şcoli din cauza brăţărilor.

‘Nu dorim ca directorii şcolilor să facă din această temă un cal de bătaie fără a li se explică elevilor conotaţia acestor brăţări’, a spus el. Fiind vorba de o nouă măsură, elevele îşi dau jos brăţările când ajung la şcoală, dar le pun din nou la ieşire. Prin urmare, unele oraşe precum Curitiba şi Cascavel, studiază posibilitatea de a extinde măsura dincolo de porţile şcolilor şi de a interzice inclusiv vânzarea lor.

Consilierul Algaci Tulio a prezentat Consiliului Municipal din Curitiba, un proiect de lege menit să interzică vânzarea acestor brăţări în oraş. ‘Doar interzicerea lor, nu rezolvă problema. Este necesar să impulsionăm dialogul între părinţi şi copii.
Şcoala trebuie să aibă un rol important în orientarea lor’, a declarat consilierul muncipal. Răspândirea modei acestor brăţări este facilitată şi de preţul scăzut al produsului, fiind vorba de un simplu cerc de plastic. Mulţi minori spun că nu cunosc conotaţia sexuală a acestora şi că le poartă pentru că sunt drăguţe, sau pur şi simplu la modă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata