Marea Britanie a acceptat 300.000 de persoane cu vize de studii în 2009

Numărul străinilor care au venit în Marea Britanie cu vize de studii a crescut cu o treime, ajungând la peste 300.000 de persoane anul trecut şi alimentând noi critici cu privire la faptul că există o ‘portiţă’ în legislaţia privind imigraţia, relatează Daily Mail.

Cifrele oficiale au arătat că numărul de studenţi care au intrat în Marea Britanie din ţările nemembre în UE a crescut cu peste 75.000 în 12 luni, în pofida unei cereri fără precedent pentru locuri la colegii şi la universităţi în ţările de origine. Influxul a fost exacerbat de alte 31.000 de persoane care însoţesc studenţii străini, susţin datele date publicităţii.

Chiar dacă noul sistem de imigraţie pe puncte trebuia să îngreuneze accesul imigranţilor necalificaţi în Marea Britanie, noul sistem nu restricţionează accesul dacă aceştia se folosesc de vize de studii.
Pe parcursul week-end-ului trecut, guvernul de la Londra a recunoscut că sistemul de acordare a vizelor de studii a lăsat loc unor ‘abuzuri semnificative’, iar ministrul pentru imigraţie, Damian Green, a cerut o revizuire aprofundată a legislaţiei respective.

Mulţi studenţi intră Marea Britanie pentru a obţine diplome legitime, în condiţiile în care universităţile văd din ce în ce mai mult în aceştia o sursă profitabilă de venit într-un moment în care se fac reduceri în bugetele destinate învăţământului superior. Cercetări recente au arătat că peste o treime din universităţi se pregătesc să crească numărul de studenţi străini pe care îl admit din septembrie.

În plus faţă de cei care urmează cursurile universităţilor tradiţionale, zeci de mii de studenţi străini au fost admişi la 600 de colegii ‘cu nivel mai scăzuť, la care este mai uşor să obţii un loc şi care sunt acreditate pentru a obţine o diplomă.
Anul trecut, unele dintre aceste colegii au oferit calificări în domenii cum ar fi abilităţi legate de circ, acupunctura sau medicina antică. Mulţi dintre absolvenţii lor au dreptul de a lucra în Marea Britanie după absolvire.

Potrivit Daily Telegraph, se crede că aproximativ 4.000 de imigranţi ilegali au profitat de colegii fictive pentru a se strecura în Marea Britanie. Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul britanic de Interne, 313.011 de studenţi străini au primit vize în ultimele 12 luni până în martie. Aceştia au adus cu ei 31.385 de persoane însoţitoare. Cifrele au relevat o creştere de 32 procente faţă de cei 235.295 de studenţi şi cele 24.780 de persoane însoţitoare care au primit vize în anul precedent.

Numărul acestora a crescut constant în timpul conducerii laburiste, dar creşterea de anul trecut a fost cea mai mare din momentul în care au început să fie înregistrate aceste date.
În cadrul sistemului de imigraţie pe puncte, cei care vor să studieze în Marea Britanie trebuie să adune 40 de puncte. Solicitanţii primesc 30 de puncte dacă dovedesc că beneficiază de oferta de cursuri de la un colegiu sau de la o universitate şi 10 puncte dacă dovedesc că pot plăti taxele şi se pot întreţine pe perioada şederii în Marea Britanie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata