Marea Britanie: Lira sterlină se depreciază semnificativ din cauza temerilor privind independenţa Scoţiei

Lira sterlină s-a depreciat luni, 8 septembrie, la minimul ultimelor zece luni față de dolar, din cauza incertitudinilor privind viitorul Scoției în Regatul Unit, transmite BBC.

Luni dimineață, lira sterlină a scăzut cu 1% în raport cu dolarul, până la 1,6159 unități, înregistrând de asemenea un declin de 1% față de euro, la 1,2480 unități. În urmă cu o săptămână moneda britanică se tranzacționa la 1,66 dolari.

La Bursa de la Londra, cel mai semnificativ declin l-au înregistrat acțiunile firmelor cu sediul în Scoția. Astfel, titlurile Standard Life au scăzut cu 3%, acțiunile băncilor Royal Bank of Scotland au înregistrat un declin de 2,4% și, respectiv, 2,7%.

Datele vin după ce susținătorii independenței Scoției sunt pentru prima dată majoritari, într-un sondaj publicat duminică de Sunday Times, cu 11 zile înainte de referendum. Conform sondajului YouGov/Sunday Times, procentul celor care ar vota ‘da’ la referendum este de 51%, în timp ce tabăra opozanților este cotată cu 49%.

‘Cel mai recent sondaj de opinie reprezintă un semnal de alarmă din partea tuturor investitorilor care încă nu au estimat riscul unui vot în favoarea independenței’, a apreciat analistul Alexandre Baradez, de la IG France.

Bursa de la Londra a avut luni dimineață cea mai slabă performanță din regiune, în primele minute de la debutul tranzacțiilor indicele principal FTSE-100 a scăzut cu 0,2%, la valoarea de 6.840,33 puncte.

Guvernul britanic va prezenta în zilele următoare un plan prin care vizează să acorde Scoției o mai mare autonomie în ce privește taxele, cheltuielile și alocațiile sociale, în cazul în care locuitorii ei vor respinge independența la referendumul de la 18 septembrie, a declarat duminică ministrul de Finanțe George Osborne, după publicarea rezultatelor sondajului realizat de Sunday Times.

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului Național de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.

Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie-iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 și al șaselea trimestru consecutiv de creștere.

Banca Angliei (BoE) se așteaptă la o creștere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre țările cu cea mai bună evoluție din rândul națiunilor dezvoltate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata