Mario Draghi cere reforme structurale în zona euro pentru stimularea economiei şi scăderea şomajului

Statele din zona euro trebuie să accelereze implementarea reformelor structurale, nu numai pentru a stimula creșterea economică și scăderea șomajului, ci și pentru a permite Băncii Centrale Europene să-și îndeplinească atribuțiile legate de asigurarea stabilității prețurilor, a afirmat vineri șeful BCE, Mario Draghi, transmite Bloomberg și Reuters.

‘Potențialul redus de creștere poate avea un impact direct asupra instrumentelor pe care le are la dispoziție politica monetară, pentru a-și îndeplini atribuțiile și a crește probabilitatea ca BCE să fie nevoită să adopte măsuri neconvenționale pentru a asigura stabilitatea prețurilor‘, a declarat Mario Draghi la Sintra (Portugalia), la Forumul Băncii Centrale Europene.

Potențialul de creștere al zonei euro este estimat de instituțiile internaționale sub 1%, față de 2% pentru Statele Unite, iar rata șomajului riscă să rămână peste nivelul de 10%, a avertizat șeful BCE.

‘Ar trebui să fie clar că argumentul conform căruia o politică monetară relaxată constituie o scuză pentru guverne și parlamente să amâne reformele este incorect’, a explicat Mario Draghi, avertizând că Europa se va confrunta cu o perioadă dificilă și în viitor, în ciuda sprijinului oferit de programul de relaxare cantitativă (QE) al BCE.

‘Perspectiva economiei zonei euro este acum mult mai bună decât în urmă cu câțiva ani, dar nivelul ridicat al datoriilor în unele state din zona euro și șomajul record se mențin în prea multe țări. O redresare ciclică nu rezolvă problemele Europei’, a avertizat șeful BCE.

Conform datelor Eurostat, rata șomajului în zona euro a rămas stabilă în luna martie, la 11,3%, nivel similar cu cel înregistrat în luna februarie 2015. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale șomajului se înregistrează în Grecia (25,7% în luna ianuarie 2015) și Spania (23%). La polul opus se situează Germania, cu o rată a șomajului de 4,7%.

Pentru a evita riscul unei spirale deflaționiste, Banca Centrală Europeană a lansat în martie măsuri de relaxare cantitativă în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Președintele BCE, Mario Draghi, a anunțat achizițiile lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. Aceste măsuri au dus la deprecierea euro, au îmbunătățit încrederea companiilor și au stimulat creșterea zonei euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata