Martin Schulz: Voi face apel la români să meargă la vot în mai, alegerile europene sunt foarte importante

 Preşedintele Parlamentului European şi candidatul desemnat al Partidului Socialiştilor Europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene, Martin Schulz, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că este decis să vină în România în campania pentru alegerile europene şi să le transmită românilor mesajul că ţara lor este una foarte importantă în Europa şi că vocea lor contează.

De asemenea, social-democratul german a mai spus că va face apel la români să meargă la vot în mai, deoarece alegerile europene din acest an sunt foarte importante, într-un moment în care sprijinul public pentru proiectul european este subminat prin clişee retorice precum ‘migraţia sărăciei’, ‘turism social’ sau ‘abuzuri asupra sistemelor de securitate socială’.

Martin Schulz a mai afirmat că se aşteaptă ca subiecte precum aderarea la Schengen, liberalizarea vizelor pentru SUA şi Canada sau ridicarea monitorizării în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare să intervină în campaniile electorale pentru alegerile europene din România şi Bulgaria şi a promis că va lupta pentru tratament egal pentru toate statele membre şi pentru toţi cetăţenii UE. Nu în ultimul rând, preşedintele PE a afirmat că orice tentativă de a amesteca şi a lega subiecte diferite, precum libera circulaţie a lucrătorilor şi aderarea la Schengen, trebuie taxate prin reacţii publice şi şi-a reiterat sprijinul pentru aderarea României la zona de liberă circulaţie.

 

AGERPRES: Domnule Schulz, când veţi începe campania electorală şi cum va arăta ea, ţinând cont că va trebui să desfăşuraţi, în paralel, o campanie în numele SPD, a cărui listă pentru alegerile europarlamentare o conduceţi, şi una pentru preşedinţia Comisiei Europene?

Martin Schulz: Îmi îndeplinesc încă îndatoririle oficiale în calitate de preşedinte al Parlamentului European, reprezentându-l şi administrându-l, şi o voi face până la sfârşitul mandatului. Calendarul PE a rezervat perioada de câteva săptămâni după pauza de Paşti (20 aprilie — n.r.) până la alegeri pentru ca parlamentarii /europeni/ să-şi dedice timpul campaniilor electorale. Acesta va fi timpul dedicat campaniei.

Alegerile europene din 2014 sunt ceva diferit de orice vot din istoria Uniunii Europene. Niciodată miza nu a fost atât de mare. Niciodată viitorul proiectului nostru european nu a arătat atât de fragil. Dar, în acelaşi timp, niciodată înainte alegătorii europeni nu au putut să aibă un impact atât de mare. Ne aflăm într-adevăr la o răscruce. Permiteţi-mi să explic de ce. Este pentru prima dată când alegătorii noştri vor putea să decidă cine va fi la conducerea executivului european. Susţinând partidele popular, socialist sau liberal, alegătorul îşi va putea alege şi candidatul său la şefia Comisiei Europene. Alegătorii vor putea deci să spună direct ce politici vor pentru următorii cinci ani, ce fel de Europă vor. Aceste alegeri vor fi un punct de cotitură pentru democraţia europeană.

 

AGERPRES: Veţi veni în România în cadrul campaniei pentru alegerile europene din acest an şi, dacă răspunsul este afirmativ, ce mesaj le veţi transmite alegătorilor români în această campanie în premieră pentru preşedinţia Comisiei Europene? Cât de mult va conta în realizarea unui rezultat pozitiv în alegerile europene pentru Partidul Socialiştilor Europeni scorul electoral obţinut în ţări precum România, Slovacia şi Austria, ţări cu partide socialiste puternice, aflate la guvernare? Cum evaluaţi şansele socialiştilor de a obţine un rezultat bun la alegerile pentru Parlamentul European?

Martin Schulz: Cu certitudine intenţionez să vin în România. Mesajul meu către români va fi: sunteţi o ţară europeană foarte importantă, iar vocea voastră contează mult în Europa. Voi spune că voi face tot ce pot pentru a preveni discriminarea oamenilor din noile state membre, de exemplu, când vine vorba de libera circulaţie a lucrătorilor. Voi face apel la români să meargă la vot în mai, deoarece acele alegeri sunt foarte importante.

Europa este în criză, economic şi politic. Milioane de europeni au fost aruncaţi în şomaj şi sărăcie. Mai multe guverne aproape au dat faliment. Zeci de miliarde de euro din banii alegătorilor au fost folosiţi pentru a salva bănci într-o perioadă în care şomajul în rândul tinerilor a ajuns la niveluri fără precedent. Pe măsură ce falia dintre săraci şi bogaţi creşte la nivel individual şi naţional, criza otrăveşte relaţiile dintre ţări, grupuri sociale şi oameni. Alimentează xenofobia şi intoleranţa. Subminează încrederea în politicile democratice şi angajamentul pentru integrarea europeană. Furnizează un teren propice pentru demagogi şi populişti.

Alegerile europene contează, de aceea, foarte mult, pentru că vor decide dacă reuşim să apărăm proiectul nostru european unic, dacă putem menţine modelul nostru de societăţi şi o cooperare internaţională bazată pe solidaritate şi dacă reuşim să protejăm valorile libertăţii, justiţiei şi echităţii; dacă reuşim să punem din nou Europa pe picioare, să transformăm din nou Europa într-o promisiune, în visul care a fost odată.

 

AGERPRES: Care sunt opiniile dumneavoastră despre campaniile recente purtate în unele ţări membre ale UE împotriva cetăţenilor români şi bulgari şi cum vedeţi evoluţia acestei dezbateri în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European? Consideraţi că există un risc crescut de escaladare a retoricii anti-mobilitate?

Martin Schulz: Îmi aduc aminte că în urmă cu un deceniu în acelaşi state membre exista o mare preocupare în privinţa invaziei ‘instalatorilor polonezi’. Acum suntem martorii unor campanii de presă şi unor cereri populiste de a limita drepturile la mobilitate ale românilor şi bulgarilor, în contextul crizei economice prelungite şi în perspectiva alegerilor europene şi naţionale. Nu există un risc mai mare pentru proiectul european decât aceste pagube din interior. Sprijinul public pentru proiectul european este subminat prin clişee retorice precum ‘migraţia sărăciei’, ‘turism social’ sau ‘abuzuri asupra sistemelor de securitate socială’.

Comisia Europeană, în analiza datelor primite de la statele membre, arată că nu există nicio dovadă a faptului că cetăţenii mobili ai UE, printre care şi românii, reprezintă o povară excesivă asupra sistemelor de securitate socială din statele membre gazdă. Românii au drepturi egale în UE şi noi, ca reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, garantăm aceste drepturi. Principiul european al tratamentului egal şi al nediscriminării presupune că toţi cetăţenii UE au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii ţării gazdă, în timp ce statele membre au libertatea de a decide ce beneficii sociale acordă şi în ce condiţii.

De ce ar alege acum românii să părăsească ţara cu cea mai rapidă creştere din UE? Vedem că economia României revine pe creştere cu una dintre cele mai rapide rate din UE, în parte mulţumită măsurilor luate în ultimii doi ani de guvernul român. Suntem încurajaţi de recenta evoluţie a economiei româneşti şi de rapida îmbunătăţire a absorbţiei de fonduri UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata