Masacrul de la Juarez – Mexic se întoarce împotriva preşedintelui Calderon

Cei 14 tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani ucişi sâmbătă seară la Ciudad de Juarez au fost omorâţi de două ori. Prima dată când au fost ciuruiţi de gloanţele unui grup de asasini cu simbrie ajunşi în cartierul Villas del Portal, unde adolescenţii participau la o zi de de naştere.

Iar a doua oară când, la câteva ore distanţă, autorităţile mexicane, în frunte cu preşedintele Felipe Calderon, au difuzat ştirea că totul se datora unei răfuieli între două cartele ale drogurilor, notează ziarul El Pais.
Familiile victimelor, majoritatea elevi cu note bune şi sportivi, au plasat în sicriele deschise scrisori în care cer autorităţilor să se facă dreptate. ‘Dacă nu sunt capabili să protejeze viaţa copiiilor noştri, măcar să ne lase să-i îngropăm cu demnitate’.

De ceva timp, orice victimă este suspectă în Mexic. Guvernul, incapabil să frâneze escaladarea violenţei, răspândeşte teoria că un procent al victimelor aparţine crimei organizate: ‘Se omoară între ei’. Dar crima de sâmbătă seară a scos la iveală două eşecuri importante ale strategiei preşedintelui Felipe Calderon.

Primul este că cei 5.000 de soldaţi şi 1.500 de poliţişti federali desfăşuraţi în statul Chihuahua nu sunt capabili să împiedice ca un grup de ucigaşi plătiţi veniţi în patru sau 5 furgonete să blocheze o stradă din oraş, să coboare apoi liniştiţi şi să-şi golească încărcătoarele în 60 de tineri care petreceau la o zi de naştere, ucigând 14 dintre ei plus doi adulţi care treceau pe acolo, lăsându-i pe morţi şi pe răniţi într-o baltă de sânge.

Al doilea eşec are legătură cu criminalizarea sistematică a victimelor. În ultimele ore, întreaga ţară a asistat în direct la eforturile depuse de autorităţi de a plasa crima sub titulatura liniştitoare de ‘reglare de conturi’. Autorităţile au prezentat presei un individ, filmat din spate, care a declarat că tinerii au fost împuşcaţi pentru că făceau parte dintr-o bandă aflată în solda lui Chapo Guzman, liderul cartelului din Sinaloa.

Dar imaginile sicrielor deschise în care zăceau tineri precum Jose Adrian Encina, student merituos, le-a dat planurile peste cap. Puteau fi ei oare ucigaşi în solda lui Chapo Guzman? Masacrul de sâmbătă a reamintit în schimb că la venirea la putere a lui Calderon, în Ciudad de Juarez erau ucise zilnic persoane. În 2008, media a crescut la cinci, iar anul trecut erau deja şapte morţi pe zi.

Un tur prin oraş este suficient pentru a înţelege că este vorba de tineri racolaţi de vreo organizaţie criminală şi asasinaţi ca represalii de vreun cartel rival. Dar este la fel de uşor de verificat că între cei peste 3.000 de morţi de anul trecut se află un număr mare de avocaţi, poliţişti, ingineri, medici şi ziarişti. Toşi aceşti transformaţi în victime şi în posibili suspecţi.

Masacrul tinerilor din Ciudad de Juarez a motivat Parlamentul (Congres) să ceară o revizuire profundă a strategiei preşedintelui Felipe Calderon de combatere a traficanţilor de droguri. Francisco Ramirez, preşedintele Congresului a subliniat că în faţa ‘escaladării numărului de morţi în întreaga ţară este nevoie de o schimbare a profundă a strategiei.
Francisco Rojas, purtătorul de cuvânt al partidului de opoziţie PRI în Parlament declarat că este ‘dramatic ceea ce se întâmplă. Combaterea crimei organizate trebuie să se reorienteze, forţele nu sunt eficiente, mafia este pe cale să le surclaseze’.

La rândul său, editorialistul Sergio Aguayo scrie în ziarul Reforma că “Ciudad Juarez este în pragul furiei şi al disperării’. Calderon este criticat aprig pentru a se fi lansat într-un război fără o strategie eficientă şi fără să-şi asume sarcinile unui comandant şef.
“Este de înţeles de ce localnicii au cerut intervenţia căştilor albastre ale ONU şi ajutorul poliţiei militare americane’, scrie el. Luând seama de iritarea cetăţenilor, Senatul care reacţionează de obicei cu întârziere, a cerut audierea miniştrilor apărării, securităţii publice şi justiţiei pentru a da explicaţii privind eşecul strategiei împotriva narco-traficanţilor.

În timpul turneului său în Japonia, preşedintele Calderon a anunţat refondarea strategiei de securitate în Ciudad de Juarez. “Problematica depăşeşte simpla acţiune a poliţiei şi inclusiv cea a crimei organizate. Este o problematica complexă cu caracter nu doar criminal, ci şi social. De aceea este nevoie de o strategie mai amplă şi mai integrală”, a conchis preşdintele mexican.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata