Masacrul din Mexic scoate la lumină şantajarea emigranţilor

Războiul dintre traficanţii de droguri din Mexic face multe victime nevinovate. Descoperirea săptămâna aceasta a 72 de emigranţi asasinaţi de clanul Los Zetas la o fermă din Tamaulipas a stârnit o emoţie generală.

Privirile s-au îndreptat asupra funcţionarilor Biroului de imigraţie, poliţiei şi crimei organizate, ieşind la iveală cazuri de abuzuri, rele tratamente şi de asasinare a celor care încearcă să treacă ilegal frontiera în SUA, notează vineri ziarul El Periodico.
Proveniţi din Salvador, Honduras, Ecuador şi chiar Brazilia, cei 58 de bărbaţi şi 14 femei, dintre care unele însărcinate, au căzut în mâinile clanului militarizat al traficanţilor de droguri care le-au cerut bani ori i-au şantajat să lucreze pentru ei.

Au sfârşit prin a fi toţi mitraliaţi la zid. Potrivit preşedintelui mexican, Felipe Calderon, ofensiva militară ‘a slăbit semnificativ’ mafiile care tind acum ‘să recurgă la şantaj şi răpiri pentru a-şi alimenta rândurile şi vistieria’. Nu sunt de aceeaşi părere şi organizaţiile civile care de peste 3 ani denunţă ‘răpirile sistematice, generalizate şi masive’ supunerea lor ‘la condiţii de exploatare prin muncă şi sexuală’ şi la asasinarea multora dintre ei.

ONG de apărare a drepturilor omului şi de ajutorare a emigranţilor ilegali au pornit criticile: ‘Statul a ignorat denunţările noastre. Guvernul s-a limitat să nege dimensiunea tragediei. Autorităţile permit să înflorească industria răpirii de emigranţi’.
Amnesty International a subliniat totodată ‘scandaloasa situaţie cu care se confruntă emigranţii’ criticând ‘alianţa’ dintre agenţii Institutului Naţional de Imigrare cu grupurile criminale care răpesc emigranţi.

Inclusiv guvernamentala Comisie Naţională a Drepturilor Omului a cifrat la 20.000 numărul anual al emigranţilor ilegali care cad victime răpitorilor din Mexic. Precum Marisolina din Salvador care a relatat ziarului El Universal sechestrarea ei într-o casă secretă a clanului Los Zetas din Veracruz, unde a slujit ca bucătăreasa şi a spălat rufele mafiotului El Perro. Acesta i-ar fi spus: ‘Eu sunt măcelarul. Treaba mea este să scap de gunoaiele care nu plătesc.

Îi fac bucăţele şi îi bag în bidoane după care le dau foc până nu mai rămâne nimic din nenorociţii ăia’. Marisolina, care a asistat la dispariţia multor persoane, a aflat despre şase masacre comise în astfel de case ale clanului Los Zetas în lungul drum al emigranţilor fără acte spre SUA. Şi i-a auzit pe mulţi şefi de poliţie, sau funcţionari de la Biroul de Imigrări care îi avertizau de venirea unor grupuri mari. Mulţi au încăput pe mâinile narcotraficanţilor.

Macabra descoperire a celor 72 de cadavre confirmă că violenţa în ţara aztecă nu are limite, depăşind-o ca amploare pe cea dintr-o mină părăsită unde au fost găsite lunile trecute 55 de cadavre. Confirmă, de asemenea, că asasini plătiţi îşi ucid victimele fără remuşcări şi cu metode sângeroase variate. În ianuarie, asasinul Santiago Meza ‘El Pozolero’ a recunoscut că a dizolvat în acid peste 300 de cadavre la comanda crimei organizate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata