Măsurile disperate de represiune ale lui Putin

În Rusia de azi, chiar dacă ‘treci pe verde’ poţi intra în bucluc. Sâmbăta trecută, liderul opoziţiei, Boris Nemţov, fost vicepremier şi potenţial candidat la preşedinţie, a fost ridicat de poliţie în timp ce se îndrepta pe jos spre Piaţa Triumfalnaia în drum spre un miting pro-democraţie, încălcându-se astfel dreptul cetăţenilor ruşi de a se aduna în mod paşnic, garantat de articolul 31 din Constituţie, scrie Vladimir Kara-Murza Jr., liderul mişcării de opoziţie ‘Solidaritatea’, în cotidianul Wall Street Journal de joi.

Nemţov a fost înconjurat de poliţişti înarmaţi care l-au apucat de ambele braţe, l-au aruncat într-o dubă şi l-au condus la secţia din apropiere de Tverskoi. Acolo, într-o cameră împodobită cu portretele şefilor poliţiei secrete a lui Stalin, Lavrenti Beria şi Nikolai Ejov, el a fost acuzat că ‘împiedică activitatea poliţiei’, un delict pentru care se primeşte o pedeapsă cu închisoarea de 15 zile.

După ce a astupat gura mass-media, a subjugat parlamentul şi a restricţionat participarea opoziţiei la alegeri, se părea că Kremlinul mai putea face ceva pentru a-şi consolida autoritatea. Ultimul drept de care dispuneau cetăţenii Rusiei era cel garantat de articolul 31 din Constituţie care prevede că ruşii pot ‘să se adune în mod paşnic, fără arme, să organizeze reuniuni, mitinguri, demonstraţii, marşuri şi pichetări’. Pentru a celebra acest drept activiştii pro-democraţie se adună la Triumfalnaia în ultima zi a fiecărei luni de 31 de zile.

Ocazia nu este una a politicii partizane: oameni de dreapta şi de stânga se reunesc într-un efort de a susţine libertatea de întrunire. Şi de fiecare dată, părând că ratează ironia, autorităţile împrăştie aceste raliuri prin forţă. La 31 iulie, protestatarii din Triumfalnaia s-au întâlnit pentru a zecea oară cu trupele Ministerului de Interne, iar până sâmbătă seara zeci de persoane i s-au alăturat lui Nemţov în detenţie.

Nu există nicio îndoială că la 31 august activiştii din opoziţie se vor confrunta, din nou, cu bastoanele poliţiei în Triumfalnaia. Însă această tactică dură nu poate duce guvernul prea departe. Cordoanele poliţiei nu îi pot împiedica pe ruşi să devină din ce în ce mai conştienţi că problemele lor de zi cu zi, printre care corupţia endemică, rata ridicată a şomajului, încălcările drepturilor de proprietate, poluarea mediului şi ‘botezuľ din armată, nu pot fi abordate de un sistem autoritar.
Ar trebui să devină deci un motiv de îngrijorare pentru autorităţi că, potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Centrul Levada, 37% dintre ruşi simpatizează cu protestatarii pro-democraţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata