Măsurile dure luate de China împotriva gripei A/H1N1 se dovedesc eficiente

Carantina si “detentiile” medicale se numara printre masurile cele mai agresive pe care oficialii chinezi le-au luat pentru a incetini contaminarea cu noua gripa, care se raspândeste rapid in plan mondial dupa ce a fost diagnosticata mai intâi in America de Nord. China a izolat pasageri din avioane intregi care intrau in tara daca cineva din avion manifesta simptome similare celor ale gripei.

Autoritatile locale au anulat ore in scoli la cel mai mic indiciu de maladie si le-au cerut elevilor si profesorilor sa stea acasa. În principiu, tara a fost singura in adoptarea unor astfel de masuri severe, care au continuat aproape pe tot parcursul verii, informeaza International Herald Tribune (IHT).

Acum, oficialii chinezi si straini din domeniul sanatatii spun ca unele dintre aceste masuri contestate – mai usor de adoptat de catre un stat autoritar, potrivit IHT – este posibil sa fi ajutat la incetinirea extinderii maladiei in cea mai populata tara din lume. China a inceput administrarea vaccinului impotriva gripei A la inceputul lunii septembrie, fiind prima tara care a procedat in acest fel.

Oficiali straini mai spun ca Beijingul a dovedit o deschidere neobisnuita la impartasirea informatiei despre virusul H1N1 cu cetatenii proprii si alte guverne, in contrast cu abordarea sa secreta privind riscul de pandemie al sindromului respirator acut sever (SARS), cu câtiva ani in urma.
Aceasta nu inseamna insa ca tara a fost scutita de imbolnaviri. Marti, 10 noiembrie, oficiali ai Ministerului Sanatatii au raportat o crestere “exploziva” a contaminarii cu virusul H1N1 din cauza instalarii iernii, cu 5.000 de noi cazuri in cele trei zile anterioare, aducând numarul total al imbolnavirilor la peste 59.000.

Cel putin 30 de persoane au murit dupa contractarea virusului H1N1. Date exacte privind virusul sunt greu de obtinut insa. Mult mai multe cazuri sunt suspectate decât confirmate iar tarile folosesc adesea diferite metode de identificare a cazurilor. Totusi, datele din China sunt mult mai fiabile decât cele din India, unde Ministerul Sanatatii a raportat 505 decese.
SUA, unde virusul s-a raspândit inainte de a fi fost identificat in primavara, au raportat peste doua milioane de cazuri si aproximativ 4.000 de decese, la o populatie de 300 de milioane de locuitori.

În opinia dr. Michael O’Leary, directorul Oficiului din Beijing al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), masurile luate de China au functionat foarte bine.
În august, 56 de milioane de persoane au fost scanate pentru simptome similare gripei la frontierele Chinei, a afirmat Feng Zijian, directorul Oficiului de urgenta din cadrul Centrului pentru Controlul si Prevenirea Maladiilor din China.

Feng a precizat ca nu cunoaste numarul calatorilor care au intrat in carantina. Ambasada SUA din Beijing a informat ca 2.046 de cetateni americani au intrat in carantina pâna la sfârsitul lunii octombrie, dintre care 215 au fost testati pozitiv pentru H1N1. “Daca nu s-ar fi luat aceste masuri stricte si daca ar fi avut loc o izbucnire brusca a maladiei, s-ar fi inregistrat o panica imensa in rândul populatiei chineze”, a precizat Feng, care a mai spus ca in pofida criticilor din strainatate oamenii trebuie sa inteleaga motivatiile Chinei.

Potrivit lui Feng si dr. O’Leary, costurile sociale si financiare ale masurilor dure adoptate de China vor trebui evaluate pentru a vedea daca beneficiile au meritat efortul. În opinia IHT, nu este clar cât de decisive au fost masurile in incetinirea transmiterii H1N1 – caldura verii, in mare parte din China, fiind un factor critic in incetinirea raspândirii iar in acea perioada majoritatea scolilor se aflau in vacanta.

Unii oficiali straini sunt inca sceptici privind necesitatea unor masuri stricte de carantina, spunând ca Beijingul si-a reevaluat politicile in iunie, când s-a dovedit ca maladia nu este atât de mortala pe cât s-a crezut initial. Consiliul de Stat, executivul chinez, nu a decis insa relaxarea politicii de carantina pâna in iulie.
Înca de la inceput, OMS a afirmat ca intarirea controlului la frontiere nu va tine maladia in exterior iar inchiderea granitelor sau trecerea in carantina a unor grupuri specifice de calatori – asa cum a facut Beijingul pentru o scurta perioada cu detinatorii de pasapoarte mexicane – nu va da roade.

Trecerea in carantina a unor intregi grupuri scolare de peste mari nu a facut decât sa alimenteze ofensa si a determinat unii oficiali americani sa se plânga autoritatilor de la Beijing. Departamentul de Stat al SUA a criticat politic ile chineze emitând avertismente de calatorie privind procedurile de carantina.
Oficiali chinezi si occidentali spun ca liderii chinezi pun in aplicare un plan global pentru privind o pandemie, dupa experienta dezastruoasa cu SARS. Pe un banner rosu atasat balconului unei scoli rurale din provincia Guangdong se poate citi: “H1N1 poate fi prevenit, este controlabil si tratabil si nu are nimic terifianť”.

Guvernul a fost atât de dornic sa se situeze pe o pozitie de frunte privind virusul H1N1 incât oficialitatile au decis in iunie sa inceapa dezvoltarea unui vaccin chiar daca kit-urile de testare care masoara dozarea agentului in vaccinurile experimentale nu sosisera inca de la OMS, a precizat virusologul Zhao Kai, care consiliaza guvernul. A fost un pas neobisnuit, dar la 5 septembrie China a devenit prima tara care a informat ca a dezvoltat un vaccin iar pâna la sfârsitul lui octombrie a produs aproximativ 53 de milioane de doze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata