MB: David Cameron afirmă că va demisiona dacă planul său privind referendumul UE va fi blocat

Premierul britanic David Cameron a declarat că va demisiona în cazul în care nu va reuși să organizeze un referendum privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană până în 2017, un avertisment care va complica eventualele discuții privind formarea unei coaliții după alegerile de anul viitor, informează marți Reuters.

Declarațiile lui David Cameron, făcute luni seara în timpul unei video-conferințe cu susținătorii partidului său, au avut drept scop înlăturarea oricărei îndoieli în rândul alegătorilor că partidul său conservator intenționează să renegocieze legăturile Marii Britanii cu UE, pentru ca apoi să câștige aprobarea publică pentru relația renegociată cu ajutorul unui referendum.

De asemenea, afirmațiile lui Cameron au loc în condițiile în care Partidului Independenței Marii Britanii (UKIP, eurosceptic) îi amenință pe conservatorii lui Cameron cu pierderi serioase la apropiatele alegeri pentru Parlamentul European.

‘Acesta nu este un lucru pe care l-aș negocia sau aș renunța la el vreodată’, a declarat David Cameron. ‘Nu voi continua în calitate de premier decât dacă aș fi absolut sigur că acest referendum va fi organizat’, a mai spus șeful guvernului de la Londra.

Comentariile confirmă faptul că viitorul Marii Britanii în Europa va reprezenta un punct de impas în viitoarele discuții privind formarea unui guvern dacă votul din luna mai 2015 nu va oferi un câștigător clar. Actualii parteneri de coaliție, liberal-democrații proeuropeni, se opun ferm planului lui Cameron privind organizarea unui referendum. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata