Medalie Nobel oferită pentru descoperirea ADN-ului va fi vândută la licitaţie

Medalia Nobel din aur oferită cercetătorului american Dr. James Watson pentru contribuția avută la descoperirea ADN-ului va fi scoasă la licitație luna viitoare la New York, iar prețul estimat de achiziție este de 3,5 milioane de dolari, a anunțat luni casa organizatoare, Christie’s, informează Reuters.

James Watson împreună cu Francis Crick și Maurice Wilkins au descoperit structura dublu-helicoidală și funcțiile acidului dezoxiribonucleic (ADN), în Anglia, în 1953, descoperiri care au deschis o nouă eră a biologiei.

Medalia, prima scoasă la licitație chiar de un laureat al premiului Nobel, va fi vândută la 4 decembrie.

„Reprezintă recunoașterea a ceea ce a fost probabil cea mai importantă descoperire științifică a secolului XX, descoperire al cărei impact îl resimțim abia acum în secolul XXI”, a declarat Francis Wahlgren, responsabil al licitației din partea Christie’s. „Industrii întregi au apărut și s-au dezvoltat în jurul acestei descoperiri”, a mai adăugat el.

Cei trei cercetători au primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1962 pentru această descoperire. James Watson, 86 de ani, va dona o parte din banii proveniți din vânzarea medaliei în scopuri caritabile și pentru susținerea unor proiecte de cercetări științifice.

Pe lângă medalie, la licitație vor mai fi scoase și notele scrise de mână de Watson pentru discursul de acceptare — note evaluate la prețul de aproximativ 400.000 de dolari.

Premiul Nobel obținut de Francis Crick a fost vândut la licitație anul trecut pentru suma de 2,27 milioane de dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata