Membrii UE din Europa de Sud-Est mizează mult pe sursele de energie regenerabile

114

 

 Energia regenerabilă în cele cinci state membre ale UE din Europa de Sud-Est (SEE) – Bulgaria, Croația, Grecia, România și Slovenia, a fost ramura cu cea mai rapidă de dezvoltare a sectorului energetic în ultimii ani și este pe cale să atingă un nou vârf, potrivit celui mai recent raport sectorial realizat de furnizorul de informații de afaceri și știri SeeNext. Raportul include o analiză financiară aprofundată care acoperă performanța a 2 567 de companii în perioada 2019-2021, o prezentare cuprinzătoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare în toate cele cinci țări și informații despre principalele investiții și achiziții din ultimii ani.

Se pune  accent pe tehnologie

După un vârf al numărului de companii nou create în domeniul energiei regenerabile în perioada 2007-2013, anul 2019 a marcat începutul unei noi perioade de accelerare, una din zece companii din sector fiind înființată în sau după acest an.

Obiectivul principal al majorității întreprinderilor din domeniul energiei regenerabile din toate cele cinci țări este, fără surpriză, energia solară și/sau eoliană. În România, 83% dintre companiile din domeniul energiei regenerabile de pe întregul lanț valoric lucrează în domeniul energiei eoliene și solare. În Grecia, această proporție este de 82%, în timp ce în Bulgaria, trei sferturi dintre companiile analizate se concentrează pe energia eoliană.

Dominația celor două surse este mult mai puțin pronunțată în Croația și Slovenia, cu cote de 67% și, respectiv, 59%. Ultimele două țări pot fi considerate aberante din cauza prezenței mai puternice a altor două surse de energie în structura sectorului național al energiei regenerabile. În Slovenia, 34% din toate companiile angajate în acest sector se concentrează pe energia hidroelectrică, față de mai puțin de 15% în toate celelalte țări analizate de SeeNext. Croația, la rândul său, este lider în domeniul biomasei și al gazului din surse regenerabile – 24% din toți reprezentanții sectorului înregistrați în această țară se concentrează pe bioenergie, față de mai puțin de 5% în restul țărilor analizate în raport.

Influenţa investițiilor străine

O altă caracteristică distinctă a sectorului energiei regenerabile din Europa de Sud-Est este că acesta este dominat în mod clar de entități locale – investitorii străini dețin participații majoritare în doar una din cinci companii. Italia este cea mai importantă sursă de investiții în domeniul energiei regenerabile din regiune, 16% din toate companiile cu capital străin din acest sector fiind în mâinile italienilor. Alte țări cu o prezență puternică în sectorul energiei regenerabile din Europa de Sud-Est sunt Germania, Republica Cehă, Austria, Cipru și Luxemburg.

 

Accelerarea ritmului în acest sector este evidentă și prin performanțele sale financiare. În 2021, veniturile din exploatare au înregistrat un salt de 30% față de anul precedent, ajungând la 12,9 miliarde de euro. La nivel de țară, România a fost cea mai mare piață, cu un venit operațional agregat de 6,6 mld. euro în 2021, adică puțin peste jumătate din veniturile întregului sector al energiei regenerabile din SEE. Grecia s-a clasat pe locul al doilea, cu un venit operațional de 3,1 mld. euro, în timp ce Bulgaria a ocupat locul al treilea, cu un venit operațional agregat al sectorului său de energie regenerabilă de 1,3 mld. euro.

În ceea ce privește creșterea anuală, performanța sectorului în funcție de țară a variat semnificativ în 2021. Bulgaria a fost piața cu cea mai rapidă expansiune, cu o rată de 44% an/an, alimentată în principal de segmentul de construcții, inginerie și dezvoltare de proiecte, a cărui dimensiune aproape s-a dublat în decurs de un an. România a urmat îndeaproape, cu o creștere anuală de 41% a veniturilor din exploatare. Celelalte trei piețe din Europa de Sud-Est au avansat cu rate semnificativ mai mici. În timp ce Grecia a înregistrat totuși o creștere solidă de 19%, Slovenia și Croația au rămas mult în urmă, în partea de jos a clasamentului, cu rate de creștere de 11% și, respectiv, 7%.

Locuri de muncă în domeniul ecologic

Numărul tot mai mare de angajați din sectorul energiei regenerabile din Europa de Sud-Est reflectă, de asemenea, dezvoltarea cu succes a acestuia pe parcursul perioadei 2019-2021. La sfârșitul anului 2021, peste 33 400 de persoane lucrau în acest sector, adică cu 1 200 de persoane mai mult decât la începutul perioadei, mai mult de jumătate dintre angajați fiind stabiliți în România. Grecia și Bulgaria au fost cele două țări cu cea mai semnificativă creștere a numărului de angajați în acest sector în perioada 2019-2021.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online