Memorialul dedicat victimelor accidentului aviatic de lângă Smolensk „pune cruce” pe unitatea Poloniei

În Polonia ia amploare disputa pe marginea amplasării în piaţa din faţa palatului prezidenţial din Varşovia a unei cruci memoriale în cinstea victimelor accidentului aviatic de lângă Smolensk. În noaptea de luni spre marţi, o acţiune de protest au desfăşurat adepţii mutării acestei cruci în apropiata catedrală Sfânta Anna.

În opinia protestatarilor, un asemenea memorial în centrul oraşului demonstrează catolicizarea forţată a societăţii poloneze. Analiştii atenţionează că disputa din jurul crucii a depăşit deja anvergura unor discuţii politice obişnuite, demonstrând o profundă schismă ideatică în sânul societăţii poloneze. Crucea din lemn provizorie trebuia să fie înlăturată din faţa palatului prezidenţial încă de marţea trecută.

Însă, aceste planuri au fost date peste cap de un grup de adepţi înflăcăraţi ai defunctului preşedinte Lech Kaczynski, care, în apărarea acestui simbol, s-au lansat în altercaţii cu poliţia. Drept rezultat, conducerea Bisericii Catolice Poloneze şi cea a ţării au decis să renunţe şi au promis că această cruce va rămâne pe loc până când ‘nivelul de agresivitate’ din societate se va reduce, relatează, miercuri, cotidianul rus Kommersant.

Săptămâna aceasta, la patru luni după tragedia de lângă Smolensk, popria poziţie privind mutarea crucii memoriale a decis să şi-o exprime partea opusă. Mai multe mii de persoane, care şi-au coordonat acţiunea prin Facebook, au ieşit în piaţa din faţa palatului prezidenţial şi au cerut puterii să mute imediat crucea în biserica alăturată. În opinia protestatarilor, prezenţa acestei cruci în plin centrul Varşoviei vorbeşte despre clericizarea statului.

În acelaşi timp, în piaţă se aflau mai multe sute de apărători ai crucii, care după amânarea mutării ei au început să patruleze zona zi şi noapte. O ciocnire dintre cele două grupuri a putut fi evitată doar datorită faptului că poliţia le-a separat de la bun încep cu ajutorul unor îngrădiri metalice. Experţii polonezi sunt de părere că situaţia din jurul crucii este un fel de hârtie de turnesol care dezvăluie problemele profunde ale Poloniei contemporane.

Una dintre cele mai influente publicaţii din ţară, Gazeta Wyborcza, a plasat pe prima pagină un material intitulat ‘În lupta din jurul crucii nu există învingător’. Cu această afirmaţie este de acord şi deputatul Tadeusz Ivinski, care a declarat pentru Kommersant că acest conflict atestă vulnerabilitatea actualei puteri. În afară de aceasta, în opinia lui Ivinski, scandalul din jurul crucii a demonstrat că în Polonia nu există nici unitate politică, nici unitate religioasă.

‘În pofida faptului că Mitropolia de la Varşovia a decis, împreună cu cancelaria preşedinţiei şi reprezentanţii organizaţiilor civile, mutarea crucii în catedrala Sfânta Anna, o mare parte dintre episcopi îl sprijină pe Kaczynski’, subliniază deputatul polonez.
În ultimele zile, în Polonia s-au amplificat şi discuţiile din societate privind rolul Bisericii în viaţa ţării. În opinia unor analişti, în Polonia nu se respectă articolul 25 al Constituţiei, conform căruia Biserica Catolică este egală în drepturi cu alte confesiuni şi este independentă de puterea politică.

O dovadă în acest sens este şi faptul că tocmai clericii au decis înhumarea lui Lech Kaczynski în catedrala Wawel din Cracovia, unde se odihnesc rămăşiţele terestre ale regilor şi eroilor naţionali ai Poloniei. Opinia Bisericii Catolice nu a fost influenţată nici de faptul că majoritatea polonezilor şi-au exprimat dezacordul cu o asemenea sanctificare a unui politician.

În opinia analiştilor, depăşirea unei schisme politice şi religioase atât de adânci va fi greu de depăşit. Indiferent de decizia care va fi luată pe marginea crucii memoriale, este clar că o parte dintre polonezi va fi nemulţumită. Astfel că promisiunea făcută de noul preşedinte al Seimului, Grzegorz Schetyna, conform căruia preşedinţia lui Bronislaw Komorowski ‘va uni, nu va dezbina Polonia’, se află astăzi sub un mare semn de întrebare, conchide Kommersant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata