Memoriile lui George W. Bush în curând la vânzare

Memoriile lui George W. Bush, unul dintre cei mai nepopulari preşedinţi ai SUA, vor fi publicate în noiembrie. Povesteşte Bob Woodward, unul din ziariştii care a dezvăluit cazul Watergate, că George W. Bush i-a mărturisit o dată că este interesant să fii preşedinte pentru că nu eşti obligat să dai explicaţii pentru fiecare lucru.

Acum, la doi ani după ce a plecat de la Casa Albă, pare să fi sosit ora explicaţiilor şi a justificărilor, notează ziarul El Periodico. Practic dispărut după ce uraganul Obama a revoluţionat politica americană în aceste 15 luni, George W. Bush mizează acum pe cartea memoriilor cum au făcut şi alţi foşti locatari ai Casei Albe care au dorit să lase în scris mărturia vremurilor lor.

Editura Crown a subliniat că fostul preşedinte s-a dedicat trup şi suflet relatării acestor memorii care vor apărea în standuri la 9 noiembrie sub titlul ‘Decision Points’, un joc de cuvinte ce poate fi tradus în limbaj sportiv drept Puncte decisive. Cu 7 luni înainte de publicarea lor încep să apară primele detalii ale unor memorii în care vor exista de toate şi care nu vor lăsa pe nimeni indiferent.

Bush trece în revistă 14 momente-cheie ale celor opt ani de mandat, de la anecdote până acum necunocute de la memorabila noapte electorală a anului 2000, care l-au făcut să urmeze paşii tatălui său, şi până la orele ulterioare atentatelor din 11 septembrie la bordul avionului Air Force One.
El trece în revistă şi capitole mai întunecate ale vieţii sale, de la problemele sale cu alcoolul, şi depăşirea lor cu ajutorul lui Dumnezeu, şi va consacra un capitol aparte Afganistanului şi Irakului, în care se ştie deja că va reitera argumentele pentru a justifica cele două războaie.

Capitole aparte vor fi şi criticata sa acţiune în urma uraganul Katrina şi răspunsul la criza economică. Editura Crown, care a anunţat că Bush revizuieşte unele pagini în biroul său din Dallas, asigură că el îşi va aborda defectele şi greşelile în mod ‘onest şi direct’. Prima autobiografie prezidenţială a fost cea a lui Theodore Roosevelt, publicată în 1913, şi care a prelungit această tradiţie până în zilele noastre.

Unii preşedinţi, precum William McKinley sau John F. Kennedy, nu au putut să-şi redacteze memoriile pentru că au fost asasinaţi când încă locuiau la Casa Albă. Biografia lui Ronald Reagan – ‘An american life’ – a apărut la doi ani după încheierea mandatului, în timp ce lui Bill Clinton i-au trebuit trei ani să-şi scrie ‘My Life’, pentru care se estimează că a primit anticipat 7 milioane de dolari.

În schimb, Bush tatăl nu şi-a scris memoriile, deşi a semnat un fel de biografie politică având la bază scrisori şi alte texte din vremea când era student la Connecticut şi până la ieşirea sa la penise în Texas. Un capitol aparte îl merită primele doamne. Şefa diplomaţiei americane era încă senatoare când în 2003 a fost încurajată să scrie ‘Living History: Hillary Rodham Clinton’.
Iar săptămâna viitoare vor apărea memoriile Laurei Bush, ‘Spoken from the Heart’, care retrasează vremurile când soţul ei era la putere. Soacra sa a îndrăznit să facă acelaşi lucru în 1994, cu ‘Barbara Bush: A Memoir’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata