Mesajul lui Ben Laden, o schimbare îngrijorătoare de strategie

Ben Laden ameninţă din nou Statele Unite şi se pare că şi-a schimbat strategia, ceea ce constituie un semnal îngrijorător, afirmă un specialist în lumea arabă, Mathieu Guidere, profesor la Universitatea din Geneva, referindu-se la mesajul audio al liderului Al¬Qaida, difuzat duminică, 24 ianuarie, relatează ziarul Sud-Ouest.

Liderul Al-Qaida intervine rar în dezbaterea publică, iar declaraţiile sale sunt în număr mic în raport cu cele ale braţului său drept, Ayman al-Zawahiri, de exemplu. Acesta intervine rar ca să comenteze sau să reacţioneze la unele evenimente: de la începuturile organizaţiei, el şi-a păstrat rolul de şef carismatic care indică ‘un duşman’ şi ‘o direcţie’.

Nu este surprinzător că apare din nou prin intermediul televiziunii Al Jazeera, cea care a difuzat primele înregistrări după atentatele din 11 septembrie 2001, dar este uimitor faptul că reacţionează la un atentat eşuat al unui tânăr pe care nu l-a văzut niciodată şi care nu reprezintă deloc o reuşită pentru organizaţie. Potrivit profesorului, este vorba de o schimbare îngrijorătoare de strategie.

Ben Laden ar fi putut să-şi afişeze sprijinul pentru grupul yemenit care l-a recrutat pe tânărul nigerian, dar s-a abţinut cu grijă s-o facă, evitând chiar să menţioneze numele grupului (Al Qaida din Peninsula Arabică – Aqpa) chiar dacă şeful acestuia, al-Wuhayshi, este fostul său secretar personal din Afganistan. Faptul că îl califică pe nigerian drept ‘erou’ arată o schimbare de strategie în recrutare şi în acţiunea organizaţiei.

Prin acest gest, Ben Laden, nu numai că evidenţiază acţiunile individuale a le simpatizanţilor, dar trimite şi un puternic semnal de încurajare tuturor celor care sunt tentaţi de terorismul solitar.
Mesajul lui Ben Laden survine cu câteva zile înainte de reuniunea privind situaţia în Yemen, care va avea loc la Londra, la 27 ianuarie. ‘Nu cred că este vorba de o intimidare’, afirmă Mathieu Guidere.

‘Nu cred că reuniunea de la Londra privind Afganistanul şi Yemenul este în centrul atenţiei lui Ben Laden. El nu spune nimic despre situaţia din Yemen în mesajul său. Este mai degrabă o reacţie la aniversarea primului an de când se află la putere Obama, cel care a sedus popoarele musulmane prin discursul său pacifist şi respectuos.
Ben Laden aminteşte mai ales că Obama rămâne un aliat permanent al israelienilor şi că nu a făcut nimic pentru palestinieni, în pofida promisiunilor.

El aminteşte, de asemenea, că este în viaţă şi că el decide cine este sau nu un erou. De exemplu, nu a spus nimic despre iordanianul Humam al¬Balawi, care totuşi a decapitat CIA din Afganistan, la numai cinci zile după tentativa de atentat a nigerianului. Acest mesaj este un avertisment pentru Occident şi un semnal puternic transmis adepţilor jihadului, conchide specialistul în lumea arabă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata