Mii de femei se alătură protestelor fermierilor indieni împotriva noilor legi

Mii de femei s-au alăturat protestelor fermierilor de la marginea orașului Delhi luni, pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, cerând casarea noilor legi care deschid piețele agricole pentru cumpărătorii privați.
Din decembrie, mulți fermieri însoțiți de familiile lor au campat în trei locuri de la periferia capitalei indiene pentru a se opune celor mai mari reforme agricole din ultimele decenii, despre care spun că le-au rănit.

Purtând eșarfe galbene strălucitoare reprezentând culoarea câmpurilor de muștar, femeile au luat scena centrală într-un singur loc cheie, scandând lozinci, ținând marșuri mici și rostind discursuri prin difuzoare pentru a viza legile.

„Aceasta este o zi importantă, deoarece reprezintă forța femeilor”, a spus Veena, o tânără de 37 de ani dintr-o familie de fermieri, care a dat un singur nume pentru a-și proteja identitatea.

„Cred că dacă noi, femeile, suntem unite, atunci ne putem atinge ținta mult mai repede”, a adăugat Veena, care a călătorit din nordul statului Punjab până la punctul de protest Tikri.
Peste 20.000 de femei s-au adunat la locul de lângă granița Delhi-ului cu statul Haryana, au declarat polițiștii și organizatorii de evenimente.

„Aceasta este o zi care va fi gestionată și controlată de femei, vorbitorii vor fi femei, vor fi aduse o mulțime de perspective feministe și vor fi discutate ce înseamnă aceste legi pentru femeile fermieri”, a spus activistul fermier Kavitha Kuruganti.

„Este încă o ocazie de a prezenta și a evidenția contribuția femeilor fermiere atât în ​​agricultura din India, cât și la această mișcare.”

India spune că reformele vor aduce investiții private într-un sector agricol vast și vechi, vor îmbunătăți lanțurile de aprovizionare și vor reduce deșeurile colosale.
Confruntat cu protestele, guvernul prim-ministrului Narendra Modi s-a oferit să suspende legile timp de 18 luni, însă fermierii au refuzat să dea înapoi, cerând abrogarea lor.

Agricultura reprezintă aproape 15% din economia Indiei de 2,9 trilioane de dolari și are aproximativ jumătate din forța de muncă.

Femeile fermieri au la fel de multe în joc ca bărbații, din noile legi, a adăugat Kuruganti.

„Piețele îndepărtate și exploatatoare fac fermierele singure mai vulnerabile și, în orice caz, o societate patriarhală le-a discriminat și le-a făcut vulnerabile.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata