Mii de haitieni flămânzi au devastat un depozit al ONU

Mii de haitieni flămânzi au devastat marţi (26 ianuarie 2010) un depozit de produse alimentare al ONU amplasat printre ruinele palatului prezidenţial din Porte-au-Prince şi au cărat sacii cu orez şi fasole abia primiţi din SUA.

Nimic nu i-a putut opri, nici sârma ghimpată cu care este înconjurat depozitul şi nici micul contingent al forţelor de menţinere a păcii, relatează miercuri în pagina sa online The Daily Mail.
Poliţiştii nu au mai apucat să recurgă la gazele lacrimogene, întrucât au fost striviţi de mulţimea de peste 4.000 de persoane. După ce soldaţii s-au retras, oamenii s-au repezit să apuce sacii cu alimente pe care era imprimat drapelul american.

Forţele de menţinere a păcii erau pregătite pentru eventuale incidente în timpul distribuirii alimentelor: au instalat sârmă ghimpată, au adus două camioane, s-au înarmat cu scuturi şi bastoane şi cu gaze lacrimogene. Cu toate acestea, toate măsurile au fost în van.

Un incident similar s-a produs şi în urmă cu două zile, când forţele braziliene de menţinere a păcii au fost nevoite să recurgă la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea flămândă. ‘Din cauza numărului insuficient de militari nu am reuşit să asigurăm ordinea şi securitatea în timpul distribuirii asistenţei umanitare, populaţia a încercat să prade alimentele punând în pericol viaţa personalului civil şi militar al ONU’ – se menţionează într-un raport al contingentului brazilian.

Cu câteva zile înainte, poliţia haitiană împuşcase un tânăr pentru furtul unor pungi de orez dintr-un magazin local. Proprietarul magazinului a declarat ulterior că tânărul nu furase nimic din magazin, ci luase pungile cu orez căzute în drum dintr-un camion ce transporta ajutor umanitar. Şoferul maşinii a spus după ce aceea că îi dăduse în dar orezul pentru care tânărul a murit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata