Mii de persoane au fost evacuate în cele mai grave inundații din Australia din aproape jumătate de secol

23

Autoritățile australiene au emis marți avertismente de inundații și ordine de evacuare, în timp ce ploile torențiale au lovit din nou mai multe părți ale țării, măturând casele, drumurile și animalele în cea mai rea ploaie din mai mult de o jumătate de secol.
Agenția națională de vreme a publicat avertismente meteorologice severe în fiecare stat sau teritoriu continental, în afară de unul, afectând aproximativ 10 milioane de persoane din țara de 25 de milioane, într-o zonă de mărimea Alaska.

“Situația de ploaie și inundații rămâne dinamică și extrem de complexă”, a declarat reporterilor premierul Scott Morrison.

Nu au fost raportate decese, dar mii de persoane au fost salvate de serviciile de urgență în ultimele zile. Aproximativ 18.000 de persoane au fost evacuate, autoritățile așteptându-se ca alți 15.000 să li se alăture.
Imaginile distribuite pe rețelele sociale au arătat poduri întregi spălate, animale blocate și case scufundate în New South Wales, cel mai populat și cel mai afectat stat.

Un videoclip a arătat un camion de containere care a intrat într-un pod, provocând daune structurale, în timp ce altul a arătat că o mașină s-a îndepărtat de un drum prin apele inundate în vecinătatea Queensland.

Alte fotografii au surprins roiuri în masă de păianjeni și șerpi în timp ce creaturile căutau să scape de apele inundațiilor.
În NSW, o a patra zi consecutivă de ploi abundente era de așteptat să se combine cu un jgheab de coastă în următoarele 24 de ore, sporind potopul.

„Condițiile meteo s-au înrăutățit, iar aceste condiții meteorologice se vor înrăutăți în timpul zilei, astfel încât multe comunități vor experimenta precipitații abundente în creștere”, a declarat premierul NSW Gladys Berejiklian.

Proprietarul unui restaurant care se afla sub apă pe malul râului Hawkesbury, la 62 km nord de Sydney, a declarat pentru Australian Broadcasting Corp că a salvat bebelușul unui vecin care avea nevoie de îngrijiri medicale cu barca.
„Fratele meu a sunat și mi-a spus„ te rog, treci aici, trebuie să scoatem acest copil ”. Le-am dus peste râu și la o mașină ”, a spus proprietarul restaurantului Darren Osmotherly.

Barajul Warragamba, principala sursă de apă din Sydney, a început să se reverse sâmbătă și era de așteptat să o facă în continuare pentru încă o săptămână. Cu un an mai devreme, pe fondul secetei și al incendiilor de tufiș, același baraj a căzut sub jumătate din bazinul de apă, provocând restricții severe de apă.

Deși este posibil ca sistemul meteo să înceapă să se relaxeze de miercuri târziu, oficialii au avertizat că locuitorii afectați ar putea să nu se mai poată întoarce imediat la casele lor, deoarece ploile neîncetate aruncă mai multă apă în bazinele hidrografice ale râului.
Livrările de cărbune către Portul Newcastle, la nord de Sydney, cel mai mare port de export de cărbune din lume, au fost oprite mai devreme, deoarece inundațiile au închis liniile ferate.

Marți, cel mai mare miner independent de cărbune din țară, Whitehaven Coal Ltd, a declarat că a fost nevoit să oprească încărcarea navelor în port din cauza defecțiunilor structurale, în timp ce restricțiile portuare legate de vreme încetineau mișcările navelor.

Compania a declarat că inundațiile rutiere pot, de asemenea, să împiedice mișcările forței de muncă și să reducă vânzările de cărbune prevăzute la o gamă cuprinsă între 18,5 și 19 milioane de tone, de la o gamă cuprinsă între 19 și 20 de milioane anterior.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online