Ministrul sloven al apărării şi primarul Ljubljanei, inculpaţi pentru corupţie

Ministrul sloven al apărării, Roman Jakic, şi primarul Ljubljanei, Zoran Jankovic, au fost inculpaţi într-un dosar de corupţie referitor la construcţia unor instalaţii sportive, relatează marţi media locale, citate de AFP.

‘Am pus sub acuzare cinci suspecţi şi o organizaţie împotriva cărora există suspiciuni întemeiate că au participat la o escrocherie pentru a obţine un împrumut sau avantaje sociale’, a declarat directorul Agenţiei naţionale de investigaţie (NPU), Darko Majhenic, într-o conferinţă de presă, fără a dezvălui identitatea persoanelor în cauză. Elementele furnizate de Majhenic confirmă însă informaţii dezvăluite luni de POP TV, potrivit cărora Jakic şi Jankovic s-ar număra printre suspecţii implicaţi în semnarea unui contract fraudulos, de 1,8 milioane de euro, în 2010.

Contractul, semnat de primăria din Ljubljana şi o instituţie publică a oraşului, condusă la acea vreme de Jakic, făcea parte din garanţiile oferite de compania BTP Grep pentru a obţine un împrumut de 100 de milioane de euro în vederea construirii complexului sportiv Stozice, în capitala slovenă. Stadionul şi arena acoperită au fost inaugurate în 2010, însă lucrările la infrastructura adiacentă nu au fost încă terminate, precizează AFP.

În septembrie 2012, NPU a lansat o anchetă pentru corupţie împotriva unor responsabili ai municipalităţii, în cursul căreia a percheziţionat, printre altele, şi domiciliul şi biroul lui Zoran Jankovic.

În decembrie, anchetatorii au încercat să percheziţioneze şi domiciliul lui Roman Jakic, însă ministrul a negat orice acuzaţie şi a lăsat să se înţeleagă că ar demisiona dacă ar fi inculpat.

Comisia anticorupţie a Sloveniei a raportat, în ianuarie 2013, că a descoperit nereguli în patrimoniul şi conturile bancare ale lui Jankovic şi ale fostului premier Janez Jansa.

Descoperirile au dus la căderea guvernului Jansa şi l-au constrâns pe Jankovic să demisioneze de la conducerea partidului său, Slovenia Pozitivă, care este condus, în prezent, de premierul Alenka Bratusek. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata