Minskul “trimite o solie la Caracas”, în speranţa unei ample cooperări energetice între cele două ţări

Republica Belarus studiază problema transportării de ţiţei venezuelan către uzinele belaruse de prelucrare a petrolului brut.

O delegaţie belarusă, în frunte cu vicepremierul Vladimir Semaşko, se va deplasa săptămâna viitoare la Caracas, inclusiv pentru a discuta respectiva problemă, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit informaţiilor oficiale, Semaşko se va duce în Venezuela pentru a participa la reuniunea comisiei comune comercial-economice, în cadrul căreia va fi analizat modul în care sunt realizate acordurile înregistrate mai demult între cele două ţări.
Printre aceste acorduri se numără înfiinţarea în Venezuela a unor întreprinderi pentru asamblarea de tractoare şi camioane belaruse, a unor ferme şi orăşele agricole, livrarea de produse belaruse în această ţară şi, nu în ultimul rând, extracţiile comune de petrol.

Acordurile privind realizarea acestor proiecte au fost înregistrate cu câţiva ani în urmă şi unele lucrări au fost deja demarate: de exemplu, se construiesc întreprinderile de asamblare. A fost planificat ca primul lot de tractoare şi camioane să fie produs deja peste 2 ani. Destul de bine se desfăşoară şi operaţiunile de extracţie a ţiţeiului.

Întreprinderea mixtă belaruso-venezuelană extrage câte 14.000 de barili de ţiţei pe zi, iar la finalul lucrărilor de exploatare de anul trecut întreprinderea a obţinut peste 1 milion de tone de ţiţei. Mai mult decât atât, există perspectiva reală privind majorarea de 10 ori a acestei cantităţi, până la 150-160.000 de barili pe zi.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, conducerea belarusă nu comunică prea multe referitor la modul în care se câştigă bai din extracţiile de ţiţei din Venezuela, în ce scop foloseşte ea aceşti bani şi dacă planifică în viitorul apropiat să aducă această materie primă în ţară.

Însă, după cum declară ambasadorul Venezulei în Belarus, Dias Nunes, Minskul studiază posibilităţile de aducere a unei cantităţi de 500.000 de barili de ţiţei la întreprinderile sale de prelucrare a petrolului brut. Potrivit diplomatului, Venezuela este pregătită pentru aceasta, iar la ora actuală experţi belaruşi analizează oportunităţile economice pe care le-ar presupune aducerea de ţiţei din Venezuela.

Cotidianul rus aminteşte că, introducând din acest an taxe pentru ţiţeiul livrat Belarus peste volumul necesar consumului intern, Rusia a lăsat această ţară fără posibilitatea de a câştiga de pe urma prelucrării de ţiţei. În acelaşi timp, Belarus a investit sume importante în dezvoltarea întreprinderilor sale de prelucrare a ţiţeiului şi nu intenţionează să renunţe la perspectiva obţinerii de profit de pe urma lor.

Recent, mai notează Nezavisimaia Gazeta, Belarus şi Venezuela au început să analizeze perspectivele cooperării într-un al domeniu – cel al gazului. Caracasul i-a propus Minskului să înfiinţeze încă o întreprindere mixtă, ce se va ocupa de extracţia de gaz. Deocamdată, părţile au convenit că de studierea zăcămintelor de gaz existente se va ocupa întreprinderea mixtă ‘Petrolera BeloVenesolana’. Este vorba despre cinci zăcăminte de gaz, a explicat ambasadorul Nunes.

În afară de aceasta, părţile au convenit ca specialişti belaruşi să se ocupe de gazificarea Caracasului şi statului Barinas, iar în acest scop va mai fi creată o altă întreprindere mixtă. Este analizată şi posibilitatea demarării pe teritoriul venezuelan a producţiei de utilaje pentru prelucrarea de gaz petrolier lichefiat.

Surse apropiate negocierilor belaruso-venezuelane afirmă că acestea nu se desfăşoară tocmai cum şi-ar dori Minskul. Caracasul nu este foarte mulţumit de dorinţa Republicii Belarus de a-i livra lapte şi carne, însă fără a cumpăra nimic în schimb de la Venezuela. Reprezentanţii venzuelani insistă ca Belarus să cumpere de la ei cafea, cacao şi fructe uscate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata