Mișcarea „periculoasă” a Rusiei crește riscul unei noi curse a înarmărilor nucleare

301

Decizia lui Vladimir Putin de a suspenda participarea Rusiei la ultimul acord de control al armelor rămas cu SUA a crescut temerile cu privire la proliferarea nucleară necontrolată și o potențială nouă cursă a înarmărilor.

Mișcarea Moscovei ar lăsa necontrolate un număr de focoase nucleare americane și rusești desfășurate pentru prima dată în peste o jumătate de secol, stârnind îngrijorări cu privire la faptul că alte puteri nucleare emergente, cum ar fi China, au puține stimulente să adere la un regim global de control al armelor.

Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO și anterior negociator șef al SUA pentru așa-numitul tratat New Start, a declarat că suspendarea Rusiei este un „dezastru” pentru controlul armelor.

„Deci, ce crede Putin că va realiza prin lansarea, în esență, a unei curse înarmărilor cu două mari puteri economice și industriale?” a întrebat ea, observând că capacitățile Rusiei ar fi cu mult depășite într-un astfel de scenariu.

Gottemoeller a spus că este „periculos” pentru Moscova să abandoneze cadrul New Start tocmai atunci când SUA începeau să-și modernizeze armele nucleare, iar China lucrează la propriul program de modernizare.

Președinții SUA și Rusiei, Barack Obama și Dmitri Medvedev, au semnat tratatul New Start în 2010.

Decizia președintelui rus a eliminat orice posibilitate de revenire la inspecțiile reciproce ale site-urilor nucleare din Rusia și SUA, pe care Washingtonul dorea să le reia după ce au fost oprite în timpul pandemiei de coronavirus, a spus ea.

De asemenea, va reduce considerabil notificările pe care fiecare parte a fost obligată să le facă cu privire la mișcările rachetelor, inclusiv pentru întreținere. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va respecta acordul din 1988 privind notificările, dar acest lucru se aplică doar lansărilor de rachete.

Suspendarea New Start este cea mai recentă dintr-un șir de tratate de control al armelor nucleare abandonate de Moscova și Washington. În 2019, ambele țări s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, care interzicea SUA și Rusia să aibă rachete terestre cu o rază de acțiune de 500-5.500 km. În iarna anului 2020, ei s-au retras din tratatul Ceruri Deschise, care permitea zboruri de supraveghere deasupra site-urilor militare ale altor țări.

Cele trei tratate au stat la baza eforturilor de control al armelor din perioada războiului rece pentru a reduce riscul unei curse a înarmărilor între Washington și Moscova și pentru a proteja Europa de războiul nuclear.

Daryl Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor, un grup de lobby din SUA, a declarat că odată cu dezlegarea cadrului de control al armelor, „Washington și Moscova ar putea fiecare să dubleze numărul focoaselor nucleare strategice desfășurate în scurt timp”.

„Un astfel de curs de acțiune ar produce o cursă a înarmărilor pe care nimeni nu o poate câștiga și care crește pericolele armelor nucleare pentru toată lumea”, a adăugat el.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la UE și asistent de multă vreme al președintelui Joe Biden, a spus că este greu de evaluat în ce măsură Moscova plănuiește să-și intensifice puterea de foc nuclear.

„Dacă este un bluff, dacă vor face ceva în privința asta: greu de spus”, a spus Gitenstein. „(Dar) nu este bine să existe un aranjament de neproliferare, în special pentru armele nucleare, pus în pericol.”

Oamenii stau lângă un televizor care arată o emisiune de știri cu filmări ale unui test de rachetă nord-coreean, la o gară din Seul.

În ciuda suspendării New Start, Gottemoeller a spus că este important să ne amintim că bazele regimului de neproliferare au rămas pe loc: tratatul de neproliferare semnat de 93 de țări, inclusiv Rusia, SUA și China, care solicită prevenirea partajării. de tehnologie nucleară; și Tratatul de interzicere completă a testelor, care interzice testarea armelor nucleare. Deși nu sunt semnatari ai CBT, SUA și China au respectat-o.

India și Pakistanul nu sunt membre ale TNP și au dobândit capacități de arme nucleare în afara cadrului său. Vecinii rivali posedă fiecare mai mult de 100 de focoase, iar ciocnirile rare legate de teritoriul disputat al Kashmirului au ridicat temeri de un potențial conflict militar.

Eforturile de a găsi o nouă generație de acorduri de control al armelor post-război rece din ultimii ani au eșuat din cauza refuzului Beijingului de a participa și a înțelegerii că orice acord fără China ar fi lipsit de sens.

Pentagonul a declarat recent că China este pe cale să-și mărească focoasele nucleare la 1.500 până în 2035 – aproximativ egal cu numărul de focoase pe care SUA și Rusia le este permis să le desfășoare în cadrul New Start.

În strategia sa inaugurală de securitate națională, la sfârșitul anului trecut, administrația Biden a spus că până în următorul deceniu, SUA vor „pentru prima dată . . . trebuie să descurajăm două mari puteri nucleare”, cu referire la Rusia și China.

Washingtonul și principalii săi aliați din Asia — Japonia și Coreea de Sud — sunt, de asemenea, foarte îngrijorați de faptul că liderul nord-coreean Kim Jong Un va continua să testeze rachete balistice intercontinentale.

În ultimele luni, SUA au fost în alertă pentru posibilitatea ca Phenianul să efectueze un al șaptelea test nuclear în acest an. Un oficial american a spus că a existat „destul de multă tăcere radio” de la Phenian în ultimii doi ani.

„Există o serie de țări care au fost o problemă de ceva timp, care sunt toate mai problematice acum”, a spus Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra. „Vestul trebuie să se împace cu faptul că pârghiile lor asupra acestor țări sunt mai limitate.”

El a spus că este mai puțin alarmant faptul că limitele și controalele, „dintre care multe pot fi înlocuite cu sateliți”, dispar. Mai degrabă, a adăugat Freedman, ceea ce era îngrijorător a fost „pierderea comunicării directe și a dialogului. . . ceea ce pare imposibil cu Putin”.

Heather Williams, expert nuclear la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think-tank, a spus că peisajul nuclear arată din ce în ce mai sumbru și că lipsa controlului armelor va reduce transparența și predictibilitatea.

„Trăim într-o lume cu arme nucleare de aproape 80 de ani și… . . cunoscut încă de la criza rachetelor din Cuba (în 1962) că controlul armelor poate juca un rol important”, a spus ea. „Putem folosi controlul armelor ca un set de instrumente pentru a gestiona aceste riscuri, dar setul de instrumente pare acum destul de gol.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online