Monumentele italiene, ameninţate de graffiti

Doi turiști americani de 21 și, respectiv, 25 de ani au fost arestați duminică pentru că și-au gravat inițialele pe peretele Colosseum-ului din Roma, o practică comună și aproape milenară, care amenință patrimoniul Orașului Etern, relatează AFP.

Acest tip de comportament antisocial, combinat cu lipsa de resurse și cu proasta gestionare administrativă și financiară, reprezintă o amenințare luată în serios de autoritățile italiene, preocupate de supraviețuirea mai multor site-uri istorice din Italia, dintre care 47 aparțin Patrimoniului Mondial UNESCO.

Acest episod survine la doar câteva săptămâni după vandalizarea unei fântâni din Roma de către o echipă de suporteri ai unui club de fotbal olandez. Cu această ocazie, numeroase grupuri pentru protecția patrimoniului au solicitat instalarea de bariere în jurul monumentelor care pot fi ținta vandalilor sau a turiștilor dornici să își marcheze vizita pe vechile pietre ale capitalei italiene.

Roma nu este singurul oraș italian care se confruntă cu aceste acte de vandalism. Și în centrul istoric din Napoli, aflat la rândul său în patrimoniul UNESCO, nouă din zece monumente sunt deteriorate de graffiti, potrivit unui studiu din 2013 despre „poluarea grafică”, realizat de grupul pentru protecția patrimoniului „Portosalvo”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata