Morgan Stanley estimează că preţul barilului de petrol ar putea coborî până la 20 de dolari

O apreciere rapidă a dolarului american ar putea duce cotația țițeiului Brent până la 20 de dolari per baril, potrivit unui raport publicat luni de analiștii băncii Morgan Stanley, informează Bloomberg.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 și, în prezent, se situează la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Vineri seara, țițeiul Brent se tranzacționa pentru 33,55 dolari la ICE Futures Europe.

Potrivit analiștilor de la Morgan Stanley, dacă dolarul american se va aprecia cu 5% cotația barilului de petrol ar putea scădea cu 10 până la 25%. Analiștii sunt de părere că supraoferta mondială de petrol este responsabilă pentru revenirea cotației țițeiului sub pragul de 60 de dolari per baril însă diferența de la 55 până la 35 de dolari se datorează în principal dolarului american.

‘Având în vedere continua apreciere a dolarului american, un scenariu de preț de 20-25 de dolari per baril este posibil datorită evoluțiilor valutare. Dolarul american și factorii non-fundamentali continuă să influențeze prețul petrolului’ se arată în raportul analiștilor de la Morgan Stanley.

Prețul petrolului a înregistrat o scădere semnificativă în ultima săptămână după ce volatilitatea de pe bursele chineze s-a răspândit pe bursele din întreaga lume iar stocurile americane au rămas peste media din ultimii cinci ani. În plus, compania petrolieră de stat Saudi Arabian Oil Company, cel mai mare exportator mondial de petrol, a confirmat vineri că analizează mai multe opțiuni pentru o posibilă vânzare de acțiuni.

Morgan Stanley nu este prima care prognozează o scădere a prețului petrolului până la 20 de dolari per baril, însă motivele sale diferă de cele avansate de alte bănci. De exemplu, analiștii de la Goldman Sachs Group susțin că există posibilitatea ca facilitățile de depozitare ar putea să ajungă la limită, ceea ce ar duce la scăderea prețului petrolului până la un nivel care să forțeze reducerea producției. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata