Moscoviţii se salvează de caniculă în mall-uri, hoteluri, automobile

Moscoviţii sunt nevoiţi să-şi schimbe mediul de trai, din cauza smogului asfixiant şi a caniculei, şi să se mute în hoteluri, centre comerciale, birouri sau automobilele personale, relatează ziarul Kommersant în ediţia de luni.

Televiziunile ruseşti prezintă cadre cu oameni ce se grăbesc să ajungă la serviciu, declarând că acolo, cel puţin, au aparate de aer condiţionat. Unii, din acelaşi motiv, preferă să petreacă mai mult timp maşină. Alţii au luat cu asalt mall-urile mai răcoroase.
Publicaţia notează că a treia zi consecutiv, situaţia ecologică a oraşului se menţine dificilă. Din cauza fumului provenit de la incendii care a învăluit Moscova, concentraţia de monoxid de carbon şi alte elemente toxice a fost, duminică, de 3 ori mai mare decât cotele admise, iar sâmbătă – de 6.

Autorităţile nu au făcut deocamdată publice statisticile oficiale privind mortalitatea, dar morgile şi firmele de servicii funerare spun că indicele este de minimum 2,5 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
Potrivit Interfax, vântul din sud-est va favoriza migrarea maselor de aer poluat din raioanele de est ale Moscovei, unde se menţin incendiile de turbă şi de pădure. „Această ‘roză a vânturilor’ va duce la înrăutăţirea situaţiei ecologice din oraş, la reducerea vizibilităţii pe alocuri până la 100 de metri”, precizează Biroul Meteorologic al Moscovei, citat de agenţia rusă de presă.

Misiunile diplomatice din Moscova evacuează femeile şi copiii, scrie Nezavisimaia Gazeta. Angajaţii ambasadelor Canadei şi Poloniei au decis să plece spre locuri cu o situaţie ecologică mai prielnică. Ambasada Cehiei evacuează din capitala Rusiei copiii şi femeile, iar cea a Germaniei şi consulatul acestei ţări sunt deja închise, potrivit mass-media ruse. Totuşi, ataşatul de presă al ambasadei Germaniei a infirmat informaţia.

El a precizat că misiunea le-a propus membrilor familiilor personalului diplomatic să părăsească zona, dar nu este vorba de evacuare. „Pe baza recomandărilor medicilor şi a autorităţilor moscovite, am propus trimiterea apropiaţilor noştri acolo unde aerul este mai curat. Ei decid singuri, de bună voie, aceste aspecte”, a afirmat diplomatul, care a adăugat că ambasada continuă să lucreze în regim normal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata