Motivele pentru care Beijingul susţine Teheranul

Anunţul făcut marţi de Teheran că a lansat un program de producere a uraniului înalt îmbogăţit (20%) pentru ‘uz civil’ în uzina de la Natanz a fost primit cu îngrijorare de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) şi cu multe critici internaţionale.

În fruntea celor care critică această iniţiativă se află Statele Unite, care suspectează Teheranul că vrea să-şi facă o armă nucleară: Robert Gates, ministrul apărării, doreşte adoptarea, ‘în cursul următoarelor săptămâni’, a unei rezoluţii ONU privind noi sancţiuni împotriva Iranului. Sancţiuni ‘dure’, a precizat Franţa, susţinută de Israel, cele două state cele mai ferme faţă de Teheran, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Surpriza a venit din partea Rusiei, ţară apropiată de Teheran, care dintr-o dată a ridicat şi ea tonul. Într-un comunicat, Moscova se referă la o decizie a Iranului care ‘sporeşte îndoielile asupra sincerităţii intenţiilor acestuia’. Voci oficiale, din capitala rusă, evocă ‘limitele răbdării’ ruse în ceea ce priveşte acest dosar şi posibilitatea de aplicare a unor sancţiuni.

“Grupul celor 6” (cei 5 membri ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) ar fi astfel aproape de un consens pentru aplicarea de măsuri economice de retorsiune împotriva Teheranului. Excepţie face China. Beijingul crede că încă nu s-a epuizat calea diplomatică şi că nu trebuie acţionat pripit.
Chinezii cred, de altfel, la fel ca mulţi experţi în această chestiune, că aplicarea de noi sancţiuni – Teheranul este deja supus unor sancţiuni ONU la care se adaugă şi alte sancţiuni americane – nu ar avea pur şi simplu efect asupra regimului iranian. China nu este singura care se declară în favoarea unei căi diplomatice. Turcia, de exemplu, este şi ea în favoarea negocierii. Dar ea poate frâna orice nouă iniţiativă la nivel de ONU.

China, ieşită din umbră, joacă astfel rolul care în mod tradiţional îi revenea Rusiei, de contrapondere faţă de ţările occidentale. Mai multe motive stau la baza acestei alegeri. Mai întâi, legăturile economice care unesc Beijingul şi Teheranul. Publicaţia Financial Times informa marţi, pe baza unor date furnizate de Camera de Comerţ Iran-China, că primii parteneri comerciali ai Iranului, în 2009, au fost chinezii, care au devansat Uniunea Europeană. De asemenea, Beijingul depinde de hidrocarburile iraniene care asigură 11% din nevoile sale energetice.

Aceste interese economice nu ar fi totuşi determinante, consideră Valérie Niquet, directoarea Centrului Asia de la Institutul francez de relaţii internaţionale (IFRI). Cercetătoarea vede în atitudinea Beijingului mai întâi lipsa unei voinţe de a-şi negocia puterea şi grija pentru a menaja un regim cu care simte că are afinităţi, dacă nu ideologice, cel puţin politice. ‘‘China vrea să câştige credit diplomatic din această afacere iraniană.

Ea vrea să arate că dacă nu sunt acceptate cererile ei atunci poate să blocheze totul. În această fază, capacitatea sa de blocare este cea care poate s-o ridice la rangul de mare putere.’ Beijingul prevenise Washingtonul că vânzarea de arme Taiwanului şi întâlnirea programată a lui Barack Obama cu Dalai Lama nu vor rămâne fără consecinţe.

Pe plan politic, Beijingul urmăreşte îndeaproape ‘revoluţia verde’ iraniană. Un scenariu temut de regimul chinez, care este conştient de propria sa fragilitate. Asocierea la sancţiuni care ar putea favoriza căderea unui regim ‘prieten’ şi da idei democraţilor chinezi, care au descoperit cu fascinaţie rolul Twitter în manifestaţiile anti-Ahmadinejad din iunie trecut, ar fi un lucru imprudent, potrivit Le Temps.

‘Ceea ce se întâmplă în Iran ar putea deveni un model de revoltă populară în China, explică Valérie Niquet. Beijingul are interesul de a susţine regimul iranian ca să evite contaminarea.’ Rămâne de aflat până la ce punct China este gata să se izoleze pe scena internaţională în acţiunea de apărare a Teheranului, comentează în final ziarul elveţian.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata