Mulţi turci întorc spatele Germaniei

Pentru prima oară în 20 de ani numărul persoanelor care emigrează din Germania este mai mare decât al acelora care imigrează în ţară, mai ales turcii părăsind tot mai mult Germania, aşa cum indică noul raport referitor la migraţie. În schimb, tot mai multe persoane calificate din străinătate consideră că au o perspectivă în Germania, scrie ziarul german Stern.

Conform raportului asupra migraţiei, prezentat miercuri, 3 februarie, numărul turcilor care pleacă din Germania depăşeşte pe acela al turcilor care se duc acolo. În 2008, în Germania au sosit 26.653 de turci, în ţara de origine întorcându-se însă 34.843. Diferenţa de 8.190 este considerabil mai mare decât în 2007, când numărul de plecări era mai mare cu doar 2.280.

Interesant este însă faptul că, pentru prima oară în 24 de ani, au venit în Germania cu 55.743 mai puţini germani şi străini decât au plecat.
Raportul Biroului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi este elaborat anual la cererea Bundestagului. Însărcinatul pentru integrare, Maria Boehmer, solicita cu această ocazie acoperirea deficitului de personal calificat cu specialişti din familii de imigranţi.

Boehmer declara că, din datele existente, rezultă faptul că tot mai mulţi savanţi, specialişti şi manageri străini cons ideră că au o perspectivă profesională în Germania. Chiar şi numărul de 240.000 de studenţi străini la universităţile germane este o dovadă a diversităţii tot mai mari a ţării, spunea ea. Germania trebuie însă să devină şi mai atractivă pentru imigranţii motivaţi şi supercalificaţi, adăuga Boehmer.

Din raport reiese că a scăzut uşor şi numărul cetăţenilor altor state, procentajul acestora fiind de 8,8 la sută din populaţie din 2004 încoace. Cel mai mare grup de străini, în ciuda unui uşor regres, este format în continuare din cetăţeni turci (25,1 la sută). Circa 35 la sută din străinii din Germania sunt cetăţeni UE. Imigrarea etnicilor germani a scăzut şi ea la 4362 de persoane. Totodată, circa două treimi din populaţia străină trăieşte în Germania de zece sau mai mulţi ani, iar o treime din aceasta de peste 20 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata