NATO cheamă Rusia să colaboreze în cadrul sistemului de apărare antirachetă

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cheamă Rusia să acţioneze în comun cu statele Alianţei în privinţa organizării sistemului de apărare antirachetă, a subliniat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu apărut în ediţia de joi a ziarului sofiot Standart.

El a reiterat că ‘nu sunt motive ca Rusia să se îngrijoreze în legătură cu proiectul american şi eforturile întreprinse de NATO în această direcţie’. ‘Noi am discutat şi vom continua să analizăm orice temere exprimată de Moscova. Noi am făcut aceasta în trecut şi vom proceda la fel şi în viitor, în spiritul transparenţei maxime’, a menţionat secretarul general al NATO.

‘În decembrie trecut, miniştrii de externe din ţările Alianţei Nord¬Atlantice au confirmat încă o dată disponibilitatea NATO de a examina perspectivele unificării sistemelor de apărare antirachetă la momentul oportun şi eu cred că aceasta se va întâmpla’, a mai spus Rasmussen. ‘NATO şi Rusia au creat un grup special de lucru care discută în legătură cu apărarea antirachetă.

Sunt convins că aceste consultări vor înlătura temerile Rusiei, ceea ce va uşura cooperarea Moscovei cu Alianţa în ceea ce priveşte sistemul de apărare antirachetă pe viitor’- a estimat, în interviul pentru Standart, şeful Organizaţiei. ‘Este necesar un sistem antirachetă care să apere nu doar ţările NATO, ci şi Rusia.

Acesta va fi un scut unic defensiv pe care îl vom construi şi care ne va apăra pe toţi. Realizând ideea apărării colective, noi insistăm ca Rusia să examineze acest sistem ca pe o oportunitate şi nu ca pe o ameninţare’ – a subliniat Anders Fogh Rasmussen.
Rusia a reacţionat cu ostilitate la proiectul desfăşurării scutului american antirachetă în ţări din Europa de Răsărit, în Polonia, România şi Bulgaria, condiţionând semnarea noului tratat de dezarmare nucleară cu SUA de menţionarea scutului antirachetă în text.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata