Netanyahu II, operatiunea de seductie pe plan international

 
Noul guvern israelian, de dreapta, va trebui sa faca fata la o provocare insemnata: evitarea unei adânciri a izolarii diplomatice a Israelului, foarte criticat pentru recenta sa ofensiva in Fâsia Gaza, in conditiile in care ingrijorarea comunitatii internationale privind continuarea procesului de pace cu palestinienii este tot mai mare, arata ziarul francez Liberation.
 
Cu ocazia discursului sau de investitura, Benjamin Netanyahu s-a declarat gata sa poarte negocieri de pace cu palestinienii, fara sa vorbeasca insa de crearea unui stat independent. Deloc surprinzator, el a obtinut investitura Knesset-ului /parlamentul israelian/. Guvernul sau este cel mai numeros din istoria tarii: treizeci de ministri, intre care mai multi fara portofoliu si sapte ministrii adjuncti.
 
Atribuirea ministerelor-cheie reflecta raporturile de forta din cadrul coalitiei, laborios pregatite de liderul miscarii Likud, Netanyahu, dupa alegerile parlamentare din 10 februarie. În schimbul ralierii in extremis a partidului sau, liderul Partidului Muncii, Ehud Barak, pastreaza Ministerul Apararii si obtine inca patru portofolii ministeriale.
 
Acest acord de coalitie cu partidul de stânga era esential ca sa tempereze coloratura noului guvern, compus din partide religioase si de dreapta favorabile continuarii ocuparii teritoriilor palestiniene. Pozitii care risca sa puna Israelul in conflict direct cu Europa si mai ales cu noua administratie Obama, care s-a exprimat in repetate rânduri cu fermitate in privinta coloniilor si a Ierusalemului de Est.
 
Prezenta laburistilor in guvern mai are scopul de a tempera temerile internationale provocate de numirea foarte controversatului Avigdor Lieberman, conducatorul partidului de extrema dreapta, Israel Beiteinu, in functia de ministru al afacerilor externe.
 
Netanyahu, asemeni celor mai multora dintre predecesorii sai in fruntea guvernului, si-a mentinut in special o larga autonomie de decizie asupra dosarului palestinian. Noul premier, care a mai fost la guvernare intre 1996 si 1999, apara ideea unei dezvoltari economice a teritoriilor palestiniene, in scopul crearii „conditiilor favorabile” unui acord de pace.
 
El si-a inmultit in ultimele zile declaratiile impaciuitoare pe acest subiect, releva Liberation. „Le spun conducatorilor Autoritatii Palestiniene: daca vreti cu adevarat pacea, se poate ajunge la pace Guvernul pe care il conduc va actiona, ca sa ajunga la pace, pe trei planuri: economic, de securitate si politic”, a declarat Netanyahu joi, in parlament.
 
Seful guvernului va fi nevoit sa dea dovada de pragmatism si sa cedeze in fata exigentelor Europei si Americii, referitoare la desfiintarea posturilor de control in Cisiordania, lucru care este pe linie cu proiectele sale de dezvoltare economica, considera analistii si diplomatii. „Netaniahu crede in „Israelul Mare” (teritoriu care cuprinde in prezent statul Israel, Cisiordania si Fâsia Gaza) si daca il veti intreba, nu va spune niciodata contrariul.
 
Dar când ia decizii, tine intotdeauna seama si de realitate, nu numai de ideologie”, a declarat Shlomo Avineri, profesor de stiinte politice la Universitatea ebraica din Ierusalem, care a mai precizat: „Dat fiind presiunile internationale, deciziile sale asupra dosarului palestinian nu vor putea fi, probabil, mult diferite de cele ale lui Olmert”.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata