Nivel record al şomajului în Coreea de Sud; inteligenţa artificială începe să înlocuiască resursa umană

Coreea de Sud a înregistrat în februarie un nivel record al ratei şomajului, de 4,9%, cel mai mare din ultimii şase ani, iar inteligenţa artificială începe să înlocuiască resursa umană, potrivit datelor transmise Ministerului Economiei de Sorin Toader, consilier economic al Biroului de Promovare Comercială Economică din Seul.

Directorul Băncii Centrale din Republica Coreea — Bank of Korea (BOK) a declarat recent că obiectivul final al politicilor economice care trebuie luate urgent de Executivul de la Seul îl constitue crearea de locuri de muncă de calitate superioară pentru menţinerea nivelului de bunăstare a populaţiei.

Această afirmaţie vine urmare datelor publicate de Oficiul sud-coreean de statistică, conform cărora şomajul a ajuns la un nivel record de 4,9% în luna februarie 2016 (cel mai mare din ultimii şase ani). De asemenea, rata persoanelor tinere fără locuri de muncă a crescut cu 12,5%. Prin prisma acestui punct de vedere, prin care obiectivul final al creşterii economice îl constituie creşterea prosperităţii pentru fiecare cetăţean, menţinerea stabilităţii locurilor de muncă se poate constitui ca un alt obiectiv central’, informează Ministerul Economiei.

Potrivit consilierului economic, găsirea unui loc de muncă rămâne o sarcină dificilă, cu atât mai mult cu cât în luna februarie 2016 o serie de factori externi precum vacanţa de Anul nou sau organizarea examenului naţional pentru funcţionarii publici, au contribuit, parţial, la această creştere.

‘Condiţiile de pe piaţa locurilor de muncă continuă să se deterioreze, în parte, ca urmare a progreselor înregistrate în domeniul noilor tehnologii, inclusiv inteligenţa artificială, care încep, din ce în ce mai mult, să înlocuiască resursa umană, chiar şi în cazul acelor locuri de muncă mai solicitante sau care necesită o atenţie deosebită.

Directorul BOK a afirmat că este necesară pregătirea pentru o nouă eră, în care rata de dezvoltare tehnologică continuă să accelereze. De asemenea, consideră că este necesară modificarea sistemului actual de învăţământ pentru a ajuta populaţia în procesul de pregătire pentru noile nevoi ale pieţei locurilor de muncă’, menţionează sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata